VadeVi
Descoberta una vil·la romana a Badalona des d’on es feia i s’exportava vi a tot l’Imperi
  • CA
La vil·la romana des d'on s'elaborava i s'exportava vi
La vil·la romana des d’on s’elaborava i s’exportava vi | Museu de Badalona

!--akiadsense-->

“Estem molt contents perquè aquesta última troballa, no fa sinó confirmar el que ja fa temps que apuntàvem des del Museu, que Badalona va ser una regió importantíssima en la producció, elaboració i exportació de vi i que Baetulo en època romana estava molt vinculada a aquesta indústria”. Són paraules de l’arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn, en declaracions a Vadevi.cat.

I és que després de nou mesos d’excavacions al solar de l’antiga fàbrica coneguda com “L’Estrella” l’equip investigador ja està en condicions d’explicar aquesta troballa. Es tracta d’una vil·la romana, el que ara li podríem dir masia, però no residencial, sinó productiva i de grans dimensions: més de 2500 m2. I principalment el que s’hi produïa era vi. La troballa és tan excepcional perquè es pot vincular amb un personatge del món del vi de l’època romana del qual se’n té constància a Badalona i tot l’Imperi des de fa anys: Marcus Porcio.

Detall de la marca M Porci de les àmfores de vi de la Baetulo romana
Detall de la marca M Porci de les àmfores de vi de la Baetulo romana | Museu de Badalona

!--akiadsense-->

“Si bé no podem confirmar, perquè no en tenim documentació escrita, que la vil·la fos propietat d’aquest exportador, sí que podem dir que si no era seu, era d’un familiar proper o bé d’algú molt vinculat amb Porcius” explica Clara Forn.

M.Porcius és un personatge de Baetulo del qual se’n té constància des de fa temps després de la descoberta d’àmfores amb la seva inscripció, la manera amb la qual els vins s’identificaven en l’època romana. Se sap que era un exportador de tot l’Imperi, perquè àmfores, amb aquesta inscripció i originàries del que ara és Badalona, s’han trobat arreu del que era l’Imperi Romà .

La troballa d’aquesta vil·la, referma encara més les hipòtesis de l’exportació, perquè a més de premses, i un camp amb 50 dolies, els recipients en que el vi s’acaba de fer on s’hi afegia mel, espècies o herbes aromàtiques per a la seva conservació, s’han descobert dipòsits per a la fermentació. Un dels quals datat al segle II, amb una capacitat per a 70.000 litres.

Excavacions a Badalona de l'última troballa d'un vil·la romana on s'hi feia vi
Excavacions a Badalona de l’última troballa d’un vil·la romana on s’hi feia vi | Museu de Badalona

!--akiadsense-->

Explica l’arqueòloga “encara no hem quantificat la capacitat total de la producció de vi que es podia fer a aquesta vil·la, però amb aquestes dimensions és evident que el que s’hi elaborava no era només per abastir Baetulo”.

En les mateixes excavacions de l’antiga fàbrica “L’Estrella”, també s’hi han trobat rases de vinya d’èpoques més tardanes, i fins i tot algunes d’elles amb amb constància d’haver estat actives fins a l’època moderna amb instal·lacions agràcies dels segles XV i XVI. L’any 2007 en unes excavacions prop de l’autopista també s’hi van trobar rases de vinya, al que seria als afores de la ciutat romana, i una escultura del déu Bacus.

En les excavacions fetes l’any 2008 a la parada de metro Badalona, es va descobrir una terrisseria, també de grans dimensions, amb 6 forns en bateria dedicats a la producció d’àmfores i recipients ceràmics per a l’elaboració i l’exportació de vins.

Amb totes aquestes evidències i amb l’última descoberta, es referma el potencial vitivinícola de Baetulo, tant pel que fa a l’elaboració, com a l’exportació del vi. La principal indústria aquesta ciutat romana que es ramificava en totes les altres derivades del cultiu del vi, com la terriseria, el transport i l’exportació, entesa en aquell moment com mundial.

Però també el paisatge. Clara Forn recorda que l’extensió arribava fins a Teià i que encara hi ha moltes vil·les per descobrir per poder copsar la importància i la rellevància de la vinya i el seu potencial a la Baetulo romana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa