El 2017 queda enrere i amb ell, tota l’actualitat que ha donat de sí el conjunt d’aquests 365 dies. El vadevi.cat ha informat a diari de notícies del sector del vi català a partir de nous productes, de novetats als cellers; de consum i dades d’exportació del vi català al món; de cultura de vi i d’activitats que s’organitzen al voltant del producte per fer-ne difusió; també s’ha fet ressò de noves ofertes formatives i ha donat veu a professionals i prescritors del sector que tenen moltes coses a dir. I d’entre totes elles, aquestes són les deu notícies que més han captat l’atenció del lector durant el 2017.

1. Llistat de vins guardonats als Premis Vinari 2017

La notícia més llegida de l’any és la que llista els millors vins de l’any dels Premis Vinari. En aquesta notícia s’hi detallen els guardonats amb Vinari d’Or, de Plata i de Bronze; els Grans Vinaris, el millor ecològic de l’any i el premi a la millor etiqueta; i permet consultar, a més, els tres vins més premiats de cada Denominació d’Origen.

La gran nit dels Premis Vinari 2017
La gran nit dels Premis Vinari 2017 amb el responsable de Finca Viladellops, Gran Vinari d’Or 2017 | Jordi Play
2. Extremadura guanya el pols a la DO Cava amb l’ajuda de l’Estat

La limitació d’hectàrees de vinya per a plantar varietats destinades a l’elaboració del cava torna a ser notícia d’actualitat: per tercer any consecutiu, el govern espanyol no ha escoltat al Consell Regulador de la DO Cava i la seva petició de limitar aquest creixement. Sembla el dia de la marmota del cava. Per què aquesta notícia ja era actualitat fa uns mesos, quan el Ministeri havia desoït la mateixa reclamació per part de l’entitat amb seu a Vilafranca del Penedès. En aquell moment el secretari general d’ASEVEX, l’Associació d’Empresaris Vinícoles d’Extremadura, Jacinto Guerra, ja ho deia: la seva regió i el producte que desenvolupen té molt de potencial i consideren un greu error que s’imposin límits.

3. Un crític madrileny reconeix el “boicot silenciat” als vins catalans

Federico Óldenburg, un dels principals referents dels mitjans de Madrid, publicava un article en el qual considerava “absurd” que els cellers catalans tinguin dificultats per distribuir els seus productes a causa del seu origen. L’article parlava obertament del “silenciat boicot als productes catalans que està tenint lloc a Madrid“.

4. Un vi català al sopar de lliurament dels Premis Nobel

El vi Formiga de Clos Galena

Domini la Cartoixa Formiga de Vellut 2014 de Clos Galena (DOQ Priorat) ha estat al 2017 un dels vins servits durant el darrer sopar de l’Acadèmia Sueca a mitjans de desembre. Gran notícia pel vi català que ha trobat una nova finestra per presentar la seva excel·lència al món.

!–akiadsense–>

5. El conductor apunyalat a la Diagonal havia treballat a Torres

Els atemptats a Barcelona i Cambrils d’aquest estiu han estat, tristament, una de les notícies més destacades d’aquest 2017. El dol també va arribar a Vilafranca del Penedès, ciutat d’on era Pau Pérez, el conductor que va morir apunyalat dins el seu cotxe, utilitzat per burlar la policia sortint de Barcelona. En Pau (EPD) havia estat col·laborador esporàdic de Celler Torres.

6. Campanya espanyolista contra els vins de “Luis Lago” (Lluís Llach)

Aquesta notícia es feia ressò de la campanya que l’entitat “Somatemps” havia iniciat contra el cantautor Lluís Llach atacant, entre d’altres, els vins del celler Vall Llach. “No és pròpiament una campanya de boicot -deia el responsable de l’entitat Javier Barraycoa- sinó una crida per deixar clar que Lluís Llach no pot amenaçar als funcionaris amb inhabilitacions”. I és que tot plegat venia d’una suposada acusació al cantant als funcionaris dient que se’ls podria sancionar si no acataven el nou sistema legal aprovat pel Parlament de Catalunya.

7. El President Puigdemont ja té un escumós

Begudes de casa nostra, empresa especialitzada en la comercialització en línia de productes 100% catalans, ha tret al mercat un vi escumós a qui ha posat per nom “Puigdemont”; i expliquen que els beneficis de la seva venda es destinen a Òmnium Cultural.

8. Pere Bonet: «Som el vi espanyol que més s’exporta al món»

Ho deia el President del Consell Regulador de la DO Cava durant la presentació del balanç de les xifres de consum intern i d’exportació de cava al món.

9. Ada Colau censura el vi a Barcelona
Vinomics és una iniciativa de la DO Catalunya

El Vinòmics és una campanya de la DO Catalunya en el qual es fan públiques diverses històries gràfiques per fer promoció del vi del país. Enguany, més enllà de ser notícia en el moment en què es donaven a conèixer nous lliuraments, va esdevenir un reclam en el moment en què l’Ajuntament de Barcelona va denegar el permís a la DO per penjar unes banderoles pels carrers de la ciutat. El motiu que van adduir fou que “fomenta el consum de begudes alcohòliques”. La notícia va aixecar molta pols i va provocar que bona part del sector es manifestés en contra d’aquesta decisió.

10. Galeria de fotos: La Gran Nit dels Premis Vinari

El top 10 el tanca una galeria de fotos, la que resumeix gràficament la Gala dels Premis Vinari d’aquest 2017. Les fotos, de Jordi Play.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa