Les formes de les ampolles de vi tenen un sentit

Les ampolles de vi tenen diferents gruixos, formes i colors segons el tipus de producte que han de contenir i també per raons històriques o estètiques

Tastos amb Anna Casabona

Ampolles de vi

El vi pot ser presentat en molts tipus d’envasos, especialment pel que fa a les ampolles de vidre. Tot i que hi ha molts criteris diferents per classificar-les segons diverses característiques com ara el color, el gruix del vidre, etc., el més cridaner és la seva forma, que pot variar força. Partint d’aquest tret distintiu, podem observar diversos tipus d’ampolles, el nom de les quals va associat al lloc on van ser emprades per primera vegada, com són la bordelesa, la borgonyesa, la Rin, la Xampany (o de cava), la xeresana i la Francònia. Tot i això, la forma de l’ampolla és una tria purament estètica. Altres aspectes, com el gruix del vidre que es fa servir, permet resistir millor la pressió del diòxid de carboni del seu contingut, com és el cas del xampany, del cava i d’alguns vins de pagès com els de Calonge que, davant la possibilitat que es produeixi una refermentació un cop envasat, s’embotellen en ampolles de cava. Pel que fa al color de les ampolles, sí que té una funció específica a l’hora de protegir el vi de l’acció de la llum. Tot i que la tria concreta de color no influeix gaire en el resultat, els colors més foscos tendeixen a fer-se servir en vins que hauran de passar molt de temps embotellats mentre que les més clares i les transparents, que es fan servir molt més en vins blancs o rosats, permeten apreciar-ne el color.

Nou comentari