VadeVi
Dignificar el vi a granel amb elaboracions experimentals
  • CA
Els dipòstis dels vins a granel de Cal Feru de l'elaboracions experimentals

!--akiadsense-->

A l’enobotiga de Cal Feru de Sant Sadurní d’Anoia, fundada l’any 1934, han recuperat un “somni de fa anys”. Es tracta de tornar a vendre vi a granel amb origen, “gràcies als viticultors emprenedors que donen importància al fet de vinificar al seu celler”. El propietari, el sommelier Xavier Roig, ha recuperat una tasca posada en marxa pel seu besavi (Pere Roig Grau). De fet, Cal Feru va començar sent un magatzem de vins a granel. Els avantpassats de Xavier Roig van haver de deixar de vendre vins a doll de petits productors “perquè les masies van deixar de fer vi per vendre el raïm als grans cellers”. Han estat treballant durant cinc anys en aquest projecte.

Ara volen “dignificar el vi a granel donant-li un origen, posant en valor les experimentacions que es fan als cellers i que tenen una nova manera de veure la llum”. Han incorporat a la botiga dipòsits d’acer inoxidable per tenir el vi ben conservat, i treballar amb menys sulfurós. El transport d’aquestes “edicions limitades de vins a granel amb origen i personalitat” es fa en envasos reutilitzables. Afirmen que serveixen aquests vins experimentals de limitadíssima producció en ampolles de vidre (que venen a 1,25 euros) i que animen als clients a que les reutilitzin.

Les ampolles del vi a granel de Cal Feru amb elaboracions experimentals
Les ampolles del vi a granel de Cal Feru amb elaboracions experimentals

!--akiadsense-->

Han començat amb vins del Penedès com una malvasia de Sitges (670 litres) de la vinya petita de Cal Manel de Sant Cugat Sesgarrigues elaborada per Roc Gramona, amb 300 litres d’un bastard negre també de Roc Gramona que es va exhaurir ràpidament, per 1.200 litres d’un monastrell rosat de Sant Sadurní d’Anoia elaborat per Can Credo a partir de la vinya Molí i Camp Rodóo un sumoll blanc elaborat per tot l’equip de Can Credo amb raïms de la vinya de Cal Panxa de Subirats (500 litres amb una graduació de només 9,5 % vol). Els preus van dels 3,80 als 5,60 euros el litre, però en un futur n’hi haurà també de 9 euros el litre. Des de Cal Feru es diu que el preu o si és natural o ecològic no és cap barrera. L’única norma que no volen no respectar és el fet que siguin “vins autèntics i exclusius”.

Xavier Roig fa una nova proposta de vins a doll a Cal Feru
Xavier Roig fa una nova proposta de vins a doll a Cal Feru | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Xavier Roig manifesta que la iniciativa ha agradat molt “especialment entre un públic jove i una mica connaisseur”. També reconeix que ha agradat molt al propi sector ja que “els cellers poden conèixer les experimentacions que fan altres cellers”. Entén el responsable d’aquest negoci familiar sadurninenc que “també és una manera de donar sortida comercial i valoritzar uns vins que difícilment trobarien sortida individual d’una altra manera”. Roig considera que “el tradicional client dels vins a granel és diferent del que compra ara els nostres vins experimentals”. I afegeix, en aquest sentit, que “difícilment algú porta a casa d’uns amics un vi a granel tradicional, però sí un vi com el que nosaltres oferim”.

Tot plegat, batejat com ‘El nou granel de Cal Feru’, ho ofereixen a l’enobotiga i espai d’enocultura del número 51 del carrer Diputació de Sant Sadurní d’Anoia, juntament amb més de 1.500 referències de vins, caves, vermuts, cerveses i destil·lats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa