VadeVi
La DO Montsant estima collir uns 7 milions de quilos de raïm aquesta verema
  • CA

La Denominació d’Origen Montsant estima que aquest 2022 colliran uns 7 milions de quilos de raïm, que segons l’entitat és una xifra que estaria “dins la mitjana de producció de la DO”, venint “d’una campanya, la de 2021, excepcionalment productiva que va deixar 8,7 milions de quilos veremats”.

A dia d’avui, i així ho comparteixen en un comunicat, ja s’ha collit prop d’1,5 milions de quilos de les zones sud i mitjà del territori. La verema de les varietats blanques està molt avançada, i s’han començat a entrar les garnatxes negres, tot i que encara falten uns dies per les vinyes de carinyena.

Sigui com sigui, ja son la meitat dels cellers d’aquesta regió els qui estan en plena verema, malgrat el ritme enguany, diran, és molt més alt, i es podria parlar d’una setmana d’avançament respecte a la campanya del 2021. Tot plegat, degut en part com en d’altres territoris de Catalunya a les reiterades onades de calor d’aquest estiu, especialment sec i calorós. Les extremes temperatures del dia junt amb les temperatures nocturnes que enguany no han baixat com és habitual han accelerat la maduració del raïm a la zona, segons apunten des de l’entitat.

A la zona nord encara no han començat a veremar, com passa habitualment per aquestes dates, i s’espera que arrenqui a mitjans de mes, tot i que dependrà de si continuen les altes temperatures. La previsió és que si bé habitualment la verema finalitza a finals d’octubre, enguany possiblement estarà tot veremat ja a mitjans del mateix mes.

Tècnica de confusió sexual |
Tècnica de confusió sexual | SNCl

El 50% del territori empra la confusió sexual

Enguany la DO Montsant ha ampliat la zona de treballs amb tècniques de confusió sexual per continuar amb la seva aposta “per una agricultura sostenible”. Aquesta tècnica s’empra en més de 900 ha, el que suposa el 50% de les vinyes inscrites a la DO Montsant i, a més, concentrades a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics, que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica.

Un altre factor a tenir en compte perquè aquesta pràctica sigui efectiva té a veure amb la col·lectivitat, és a dir, que s’hi sumi el nombre més gran possible d’hectàrees. Arribar a aquestes xifres en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és segons la DO “tot un èxit i, ara permet veure els seus resultats, ja que el bon estat sanitari del raïm demostra que és una tècnica efectiva“.

DO Montsant
La DO Montsant es va fundar l’any 2002 i enguany celebra el 40è aniversari | Foto: DO

Controls a vinya i celler

Com cada any, el Consell Regulador està portant a terme una sèrie de controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls, comparteixen, s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de “continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa