VadeVi
La DO Tarragona defensa les renovables però s’oposa a la massificació eòlica i fotovoltaica
  • CA

El Consell Regulador de la DO Tarragona se suma al crit d’alerta de les entitat ecologistes i socials del territori pels perills que suposen els nombrosos projectes de noves grans centrals fotovoltaiques i eòliques previstes en algunes zones de les diverses comarques del seu territori (Alt Camp, Baix Camp, Ribera d’Ebre i Tarragonès), reafirmant així la preocupació per la preservació dels valors paisatgístics de la zona tan necessària pel futur del sector agroalimentari d’aquestes comarques i especialment de l’enoturisme que es troba en fase de desenvolupament.

En aquest sentit, s’ha redactat un manifest a favor de les energies renovables i en contra dels projectes de massificació eòlics i fotovoltaics. La DO Tarragona farà arribar aquesta preocupació als ajuntaments i als consells comarcals per tal que presentin mocions de suport al manifest, que també es lliurarà als diversos partits polítics del Parlament de Catalunya.

El CRDO Tarragona se suma així a les demandes a la Generalitat per tal que apliqui una moratòria en la instal·lació de noves centrals eòliques fins que no s’aprovi un pla territorial sectorial per repartir aquestes energies a tot el territori del país d’una forma equitativa i respectuosa amb el medi ambient, prioritzant les petites explotacions en lloc dels grans complexos energètics.

Suport a les renovables

La DO Tarragona vol deixar molt clar és seu suport i el seu compromís amb les energies renovables com a solució de futur davant els problemes que comporten els combustibles fòssils, tal com indica el decret 16/2019 de mesures urgents per combatre l’emergència climàtica i impulsar l’ús de les energies renovables, que va aprovar la Generalitat. Malgrat això, considera que aquesta implantació s’ha de fer amb el consens del territori i assegura que “la construcció de parcs eòlics i solars no pot malmetre la biodiversitat de l’entorn o menyscabar l’interès paisatgístic. No estem en contra de les energies renovables; ans al contrari. Sí estem en contra de perpetuar, en la producció d’energies renovables, un model d’inversió que genera uns rèdits econòmics per a uns pocs, i arrabassa els recursos que són de tots”, diu el manifest.

La DO també recorda que a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre ja se suporten totes les centrals nuclears del país, també es concentren el 47% dels parcs eòlics i el 33% dels parcs solars que hi ha en tramitació a Catalunya i, per tant, “la contribució de les nostres comarques a la producció energètica ja està resolta i per això es demana la seva extensió territorial“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa