Hi ha documentada una presència mil·lenària de producció i comercialització de vins en el territori que actualment determina la Denominació d’Origen Tarragona. Havia estat un port comercial de primer ordre, sent el punt de sortida de vaixells carregats d’àmfores que transportaven vins de la Tarraconense cap a Roma, altres ciutats de l’imperi romà, o diversos destins de la Gàl·lia, Germània i Britànnia.
Passen els anys d’or i com en la major part del món vitícola, la fil·loxera destrueix una part molt important de la vinya. Seran anys convulsos durant els quals mentre es busca el remei per fer sobreviure la planta, d’una banda, es comencen a replantar zones properes al litoral i, de l’altra, agafa força un moviment cooperatiu que sumarà unió i força per garantir futur i que es consolida amb la construcció de cellers modernistes, alguns dels quals encara en conserven la majestuositat i activitat productora. En l’actualitat, el territori encara conserva una dotzena de projectes cooperatius.
Sigui com sigui, tornant a aquell context, neix l’any 1945 la Denominació d’Origen Tarragona, que tindrà el seu propi reglament dos anys després, molt centrats inicialment a protegir vins de licor, els reconeguts ‘Tarragona Clàssic‘. A punt del canvi de dècada, també van incloure els secs i els semidolços.

Any de transformació: més presència territorial i identitat
La història d’aquest territori de vins és llarga i té molts més matisos, però el cert és que prova una consolidada trajectòria que els lliga amb aquest sector. I ara, tots aquests anys després, DO i cellers han decidit fer un pas més i reposicionar la seva producció de vins. Inicien, doncs, un procés de transformació que té la mirada en aconseguir major presència territorial i en reforçar la identitat dels vins que fan i que s’embotellen amb segell tarragoní.
Un dels camins passa per l’estudi i coneixement de la regió d’origen per diferenciar i singularitzar cadascuna de les zones productores. I en aquest recorregut, hi pren una força important el treball amb una de les varietats locals, el macabeu, que de fet és la més plantada el dia d’avui i també la font d’inspiració de molts elaboradors per a la producció de vins singulars i representatius. Una de les accions promocionals que han fet des de la DO en aquest sentit és el segell 100×100 macabeu que incorporen les botelles d’aquests monovarietals.

Un maridatge de vins, gastronomia i arquitectura
“Maridatge és una manera de jugar a fer descobertes organolèptiques, apunten des de la DO, ja que determinades afinitats o contrastos ens fan viure experiències inusuals i satisfactòries”.
I el cert és que en aquest camí de transformació, una de les activitats que han marcat el calendari de l’entitat i els seus cellers al llarg d’aquests darrers mesos té a veure amb l’organització d’experiències centrades a gaudir d’aquesta combinació de vins i productes del territori. Com l’esmorzar que es va servir a finals de novembre a Adernats Vinícola de Nulles.
L’emblemàtic edifici de Cèsar Martinell, encara en actiu, va acollir una jornada en la qual es va donar a conèixer aquest treball de reposicionament de la Denominació d’Origen Tarragona i que va permetre gaudir d’un maridatge únic entre monovarietats de macabeu i plats preparats pel xef Moha Quarch del restaurant El Terrat de Tarragona.
