VadeVi
Donald Hess, pioner suís del vi, mor als 86 anys
  • CA

L’emprenedor, elaborador de vins i col·leccionista d’art Donald Hess ha mort als 86 anys, segons informa Decanter. Nascut a Suïssa el 1936, la seva trajectòria professional el va dur a revolucionar el sector del vi molt lluny de casa, aconseguint-ho tant a Califòrnia com a l’Argentina, després d’uns inicis que no tenien gaire a veure amb el que va acabar fent més endavant a la seva vida.

Els inicis, amb cervesa i aigua mineral

Hess va començar el seu recorregut a la seva Suïssa natal, heretant la cervesera de la seva família. Va aprendre la producció tradicional a Baviera, a Alemanya, i va ser pioner d’un nou mètode per produir cervesa sense alcohol. Més endavant, però, va vendre la cervesera i va invertir en una font d’aigua mineral a la mateixa Suïssa. Amb els anys, Valser es va convertir en l’empresa d’aquest sector més important del país.

Enamorat de Napa

A finals dels anys setanta, durant un viatge als Estats Units per ampliar el seu negoci d’aigua comprant un productor local, va descobrir la vall de Napa, quedant absolutament fascinat per la zona i els seus vins. No va trigar gaire a comprar 283 hectàrees al mont Veeder, on va fundar els vins Hess Collection, un negoci que va començar a créixer ràpidament amb el pas dels anys, i va contribuir al fet que la zona fos declarada AVA (Àrea Vitivinícola Americana) el 1993.

Va ser allà mateix on Hess va començar a introduir-se en la viticultura sostenible i en l’enoturisme, dues grans tendències dels darrers anys en què va ser pioner. Un dels grans atractius del seu celler és el museu d’art de tres plantes que hi ha sobre la sala de tast, que conté obres d’autors famosos d’arreu del món provinents de la seva col·lecció, que era una de les seves altres grans passions i que va ajudar a atreure milers de visitants cada any.

Bodega Colomé, a Argentina

La seva carrera com empresari revolucionari, però, encara no s’havia acabat. A finals dels anys noranta, es va dirigir a Argentina, on va descobrir Bodega Colomé, un celler de 150 anys d’antiguitat a què va veure molt potencial. Immediatament, es va traslladar allà, on juntament amb la seva esposa Ursula van passar més de deu anys transformant l’empresa i rehabilitant les vinyes. Com va passar a Napa, l’empresa va créixer ràpidament i avui dia la Bodega té quatre finques diferents de l’Argentina, amb un total de 150 hectàrees.

El món del vi, doncs, ha perdut un personatge amb una llarga tradició, marcada sempre per la innovació, el desenvolupament de nous negocis i un gran amor per la vitivinicultura i per l’art.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa