VadeVi
Per donar un nou ús a les ampolles de vi: ReWine
  • CA
ReWine promou la reutilització de les ampolles de vidre, sobretot al sector vitivinícola
ReWine promou la reutilització de les ampolles de vidre, sobretot al sector vitivinícola | ReWine

!--akiadsense-->

A Catalunya cada dia consumim 9 milions de begudes embotellades. Un 6% són ampolles de vi, al voltant de 650.000 ampolles i d’aquestes un 43% no es reciclen.

ReWINE el que pretén precisament és posar fil a l’agulla, i amb la col·laboració de la restauració i dels cellers, entre molts altres actors, treballa des del mes de juny per recuperar fins a 100.000 ampolles per reutilitzar-les.

Per aconseguir-ho la inversió econòmica serà de prop d’un milió d’euros, una xifra que podria semblar molt alta, però no ho és tant, si es té en compte que cada any es generen 147.000 tones d’ampolles de vidre i el programa pretèn també investigar quine són les dificultats i barreres que comporta el reciclatge de les ampolles de vi i la seva viabilitat tècnica i econòmica.

La voluntat és reduir la producció de residus perquè també alhora es redueix la contaminació que genera la producció d’ampolles noves i disminueix el cost de la gestió dels residus, el que suposa un estalvi econòmic pels cellers.

Cal recordar que la indústria del vi és una de les més afectades pel canvi climàtic, ja que la vinya i la qualitat del vi depèn en gran mesura de les condicions atmosfèriques. És per això, per exemple, que s’estan buscant noves ubicacions per plantar vinya per evitar precisament l’increment de les temperatures. Una de les principals conseqüències del canvi climàtic provocat entre d’altres per les emissions de CO2 a l’atmosfera.

ReWINE pretén també conscienciar a celler i a consumidors sobre la necessitat de reutilitzar les ampolles de vidre, una pràctica que abans era habitual però que la cultura d’usar i llençar ha fet recular.

El projecte, coordinat pel Parc de Recerca UAB, té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l’aporta la Unió Europea, i compta amb la participació d’una spin-off de la UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta de rentat Maria Nutó, la Cooperativa Falset Marçà i altres cellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa