Meritxell Falgueras és sommelier i comunicadora i aquest divendres fa vaga de treballar, però no pot fer vaga de canviar bolquers. Tot i que la seva feina sigui la seva passió “i que per mi treballar són vacances, no hi ha dret que les dones que no volem renunciar a la nostra carrera ni a criar els nostres fills acaben sense dormir, amb sentiment de culpabilitat perquè no podem arribar a tot assumint el paper de cuidadores”. És per això, explica Falgueras que amb Anne Cannan, de Clos Figueras, han organitzat el tast Mujeres del Vino “per donar sensibilitat a les grans professionals del sector”. Un acte que es va fer al celler de Gelida i que va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.

La 'Dones del vi' del Celler de Gelida
La ‘Dones del vi’ del Celler de Gelida

!--akiadsense-->

Precisament Jordà es posiciona molt a favor de la vaga. Tant que diu “no l’hauríem de fer un dia només també segurament els 364 dies restants.” Afirmava que “en qualsevol cas està molt bé que la gent surti al carrer i batalli i es manifesti per aconseguir la igualtat d’oportunitats i la igualtat de drets. La mpaxima responsable de l’administració del sector del vi, aquest divendres ha fet actes només amb dones perquè li sembla adequat fer diferents fòrums per parlar no només de dones, però sí de temes del sector per des d’una visió més femenina.

Sol Roig, la responsable d’Emovins dedicada a activitats relacionades amb el relat del vi, explicava a Vadevi que aquest divendres fa vaga, perquè creu que encara hi ha molts aspectes que no equiparen a dones i homes com a igual. I afegeix “perquè tinc una filla que vull que visqui lliure i segura”. La sommelier del celler de Capçanes, Anna Casabona en canvi, no fa vaga tot i que comparteix el motiu de la convocatòria i respecte totes les opcions. Però diu que la seva opció per fer-se “visible és seguir treballant”.

Del mateix parer és Natàlia Roig, vicepresdienta de l’Associació de Sommeliers per Girona i docent a l’escola de Trurisme CETT que explica que reivindica el dia de la dona treballadora treballant. I tampoc participa a la manifestació perquè aquesta tarda cantarà amb la coral del seu poble.

Copa i símbol femení

!--akiadsense-->

Pili Sanmartín del celler Bàrbara Forès sí que fa vaga, diu “perquè somio en un món just i igualitari , que no sé si ho arribarem a tenir mai, però és la meva lluita personal” No ens movem de la Terra Alta, Rosa Domènech del Celler Clua no fa vaga de no treballar, però sí de cures, i assegura que “com que la Terra Alta queda lluny de les grans manifestacions es conforma participant en actes revinidicatius de la zona com lectures de manifestos i xerrades i col·laborant sempre en actes que posin en valor el paper de la dona. També recorda, com a membre de l’Associació de dones rurals que des d’aquest col·lectiu estan mirant la manera de visibilitats les dones sempre i segurament al Mercat del Ram de Vic presentaran un decàleg.

Finalemnt hem parlat amb Ruth Troyano, que és periodista i sommelier i que avui fa vaga. Diu que dedicarà el dia a visitar Neus Català amb l’autora del llibre ‘Cel de Plom’ Carme Martí, que parla precisament sobre aquesta “dona poderosa, víctima del franquisme i dels camps de concentració nazi.

Nou comentari

Comparteix