VadeVi
El canvi climàtic fa brotar la vinya al gener
  • CA

Els primers dies de l’any, si ens referim a la vinya, porten a pensar en el repòs hivernal que fa que els ceps agafin força per iniciar un nou cicle de vida. Es pensa -i es fa- poda d’hivern en una o altra modalitat, segons preferències i objectius per l’anyada del viticultor; el que no és tant habitual és veure sortir ja els primers brots de la planta.

Precisament aquests dies hem vist la imatge que va compartir la viticultora i enòloga Blanca Ozcàriz sobre el naixement dels primers brots en vinyes del Penedès. “Portem zero pluja a la tardor i tampoc fred a l’hivern”, comparteix, i “els ceps brotant al gener, és un desastre!“, comentarà Ozcàriz. L’origen de tot plegat: l’actual “crisis climàtica”.

Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA, comenta a Vadevi que aquesta situació no és del tot anormal, que s’ha vist en diverses anyades de bonança climàtica; de fet, fins i tot recorda que en alguna ocasió s’ha vist rebrotar ceps tot just finalitzada la verema, coincidint amb els mesos d’octubre i novembre.

Sigui com sigui, comenta Savé, aquesta “nova situació” podria esdevenir cada cop més habitual a partir d’ara, sempre i quan hi hagi bonança en la temperatura durant els mesos de fred i la planta tingui prou aigua per activar-se. “La planta està preparada per funcionar, i si l’entorn ho facilita, podrà iniciar el cicle fenológic abans“. És cert, però, i així ho confirma l’investigador, “no passa igual en totes les plantes ni en totes les varietats”.

Quins inconvenients pot portar això, en la planta i el cicle? “D’entrada, cap de greu, dirà Savé, però sí és cert que condicionarà les anyades i pot comportar riscos: per exemple, pot tenir més risc de patir glaçades que puguin fer malbé els brots tendres i malmetin la producció de l’any; I si l’any no porta gelades, el fet d’iniciar el cicle de manera primerenca podria provocar un esgotament de l’aigua que faci patir el raïm durant els mesos d’estiu i de calor.

“El pagès que es dedica a cuidar la vinya cada dia, no ho patirà tant, perquè s’anirà adaptant als cicles, però qui vulgui quilos, podrà trobar-se amb complicacions”, dirà. “El model basat en grans produccions, que aleshores es converteixen en productes de baix cost, poden veure’s afectats, perquè serà difícil preveure o assegurar grans produccions en cada cicle“, comentarà. “Aquest model de producció es pot veure compromès”.

“Tot plegat, és un nou toc d’atenció perquè el canvi ja és aquí“, sentencia l’investigador emèrit de l’IRTA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa