VadeVi
El foc no dona treva i crema ara vinyes de garnatxa
  • CA

Diversos municipis d’Àvila estan patint a aquestes hores els efectes d’un nou incendi, que se suma al que va cremar fa pocs dies prop de la zona de Cebreros. Des de la Denominació d’Origen Cebreros, una petita DO que engloba els elaboradors de vi del territori, expliquen a Vadevi que estan sent dies molt complicats pel territori, que ha vist com les flames cremen boscos, paisatges de vinya i estan afectant també diverses granges d’animals. “Estant sent uns dies horrorosos, dirà Marta Burgos, directora tècnica de la DOP, “crema tot, el paisatge, la biodiversitat, l’ecosistema… La setmana passada tremolàvem per 800 hectàrees, i ara ja en portem més de 10.000”, comenta consternada.

Aquelles primeres flames van afectar sobretot la zona de Cebreros, i ara el foc afecta Navalacruz i els termes municipals de Navalmoral de la Sierra, San Juan de Molinillo i Navarredondilla. Una zona on dos viticultors hi tenen algunes de les seves finques de garnatxa.

Orlando Lumbreras, del projecte Orly Lumbreras, ha patit l’afectació dels incendis de l’estiu 2021 | cedida

Orlando Lumberas, responsable del projecte Orly Lumbreras, comenta al Vadevi que ahir van haver de desallotjar el celler perquè les flames els estaven envoltant malgrat havien intentat sufocar-les ells mateixos. “Vam haver de marxar amb un sentiment enorme d’impotència”, relata; sortosament, el celler no ha patit les conseqüències que podia predir l’elaborador, i s’ha salvat. Però algunes de les vinyes del projecte no. “El foc ho està arrasant tot, és catastròfic“. A hores d’ara es fa difícil estimar les pèrdues, comenta, però té clar que un cop es pugui sufocar l’incendi, haurà d’avaluar els danys reals. “Serà un any molt difícil per nosaltres i per la garnatxa”, comenta.

Malgrat tot, Lumbreras se sent molt acompanyat pels ànims que ha rebut durant les últimes hores. “El dolor hi és, però també ajuda rebre l’escalfor de la gent”, comenta. “Em queden ganes per seguir lluitant, i així ho faré“, conclou amb esperança.

Mentrestant, el Consell Regulador de la DO Cebreros ja ha donat el tret de sortida a la verema 2021 entrant l’Albillo Real, una de les varietats estrella de la regió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa