VadeVi
El PSOE vol crear un premi anual que reconegui la feina dels enòlegs
  • CA

El Grup Parlamentari Socialista de Madrid ha presentat al Congrés una Proposició No de Llei per la creació d’un guardó anual que reconegui, en nom del Govern i a través del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la feina dels enòlegs.

Consideren, en el text presentat, que és una figura “més que rellevant en l’elaboració, divulgació i difusió del raïm i el vi” i que precisament aquests són “elements fonamentals de la cultura vitivinícola de l’Estat”. Tot plegat, afegeixen, seguint l’exemple de països com França, on es reconeix “l’Enòleg Excepcional”, o Itàlia, amb el Cavaliere dell’Ordine della Stella della Soliedaritá Italiana.

El text de la PNL justifica la proposta dient que l’Estat espanyol ocupa un dels primers llocs en el rànquing de països productors de vi, fet que “converteix la vitivinicultura en una cosa que transcendeix a un concepte de treball, reivindicant també una cultura mediterrània plena d’història i tradició. També entenen que el “vi és un aliment” que té finalitats “nutricionals, alhora que socials i emocionals”, i que “dona vida a moltes famílies”. La justificació entra també en el fet que el sector vinícola és un gran actiu contra el despoblament de zones rurals i que l’enoturisme ha esdevingut una nova eina d’atracció i generació d’ingressos per als projectes del vi.

Per tot plegat, el grup Socialista insta a crear aquest guardó institucional, amb periodicitat anual, que reconegui persones que contribueixin a fer divulgació, difusió o donar visibilitat a aquesta diversitat i singularitat. També insten a crear un jurat que pugui definir i debatre la identitat de les persones que optarien al guardó.

Aquesta Proposició No de Llei va entrar al Congrés dels Diputats a finals de setembre i ara està en procés de presentació d’esmenes per part de la resta de grups. De moment, el grup parlamentari de VOX ha entrat una esmena on especifica que el lliurament del premi es faci en el marc de la fira FENAVIN, “una de les fires més importants actuals del vi” i “l’única que oferix capacitat de negoci contrastada“, segons paraules extretes del text.

Un cop finalitzi el període de presentar esmenes, s’obrirà el debat i s’aprovarà, si s’escau, a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa