Aquests dies 11, 12 i 13 de juny se celebra a Teià oríGenes Festival Gastronòmic, un esdeveniment que vol ensenyar l’artesania de la cuina, el gaudi dels productes de més qualitat i com mariden amb els vins seleccionats especialment per a l’ocasió. Dotze artesans de la gastronomia cuinaran en viu, de manera ininterrompuda, en un entorn entre bosc, vinyes, mar i muntanya per donar una experiència de màxima qualitat alhora que es fa èmfasi en la importància que tenen la tradició i el respecte pel medi ambient.
oríGenes és el projecte de tres emprenedors especialitzats en la comunicació i en el disseny d’experiències gastronòmiques: Lluís Cintas, Ana Godó i Emilio Suárez i, com diu el primer, “no és un projecte per a un any” sinó que té la intenció de “deixar un llegat” i que els assistents, a més d’una experiència única, acabin reflexionant sobre “la necessitat de prendre consciència sobre la cuina i el planeta”. És per això que, a més dels àpats, hi tindran lloc els ‘Debats Menjar La Vanguardia’, on experts en gastronomia i sostenibilitat com Josep Roca, Carme Ruscalleda, Eudald Carbonell o Sergio Vila-Sanjuán, entre d’altres, participaran en debats sobre el passat, el present i el futur d’una alimentació que sempre ha de tenir en compte la terra que l’origina i ser conscient, ètica i sostenible.
Els cuiners seran Carlos Piernas, Anselmo Pérez, Viri Fernández, Nacho Gómara, Edu Torres, Daniel Jordà, Albert Roca, José Luis Domínguez, Gorka Rodríguez, Eva Vila, Juan Ángel Rodrigálvarez i Bàrbara Sanfilippo. Segons Emilio Suárez, la seva selecció ha estat el fruit de la cerca de “professionals creatius, emprenedors i que aposten per la cultura de l’esforç”. Cuiners que a més, són “gent respectada pel seu sector i imprescindibles per entendre el producte que representen. La cerca va suposar un recorregut del Cantàbric al Mediterrani, més de 3.500 quilòmetres a través de la península Ibèrica per trobar els més indicats pel seu talent, la seva sensibilitat amb l’entorn i, també, els productes naturals i les tècniques tradicionals i ancestrals que faran servir.
Pel que fa als vins que maridaran amb aquests àpats, l’encarregat de seleccionar-los ha estat Quim Vila, de Vila Viniteca, entre els quals n’hi ha set de catalans. Per als plats de Carlos Piernas –salmó fumat tallat a mà, bunyol de salmó i morro de salmó al Pil Pil- ha triat L’O de l’Origan Rosé i l’Aire Rosé de L’Origan (Cava); per al de Bárbara Sanfilippo –anxoves en salaó–, dos Empordàs, Anna Espelt Cap de Creus Escumós de l’Empordà 2015 i Anna Espelt Cap de Creus Cala Rostella 2018; per a Nacho Gómara, que farà una escalivada i escuma d’espàrrecs blancs amb pèsols Lágrima, Cèrvoles Blanc 2019 i Tomàs Cusiné Vilosell 2018 (Costers del Segre); i finalment per a Albert Roca, –gelat d’alfàbrega, caramel a la lavanda, oli d’oliva verge extra amb taronja i canyella i sorbet de tomata i maduixa–, Gramona Vi de Glass Gewürztraminer criança.