Diuen que podria ser com el vi que va prendre Jesucrist durant el Sant Sopar perquè està elaborat a l’antiga, tal com es feia fa unes quantes centúries: la verema, el trasbalsament del vi, l’emmagatzematge en àmfores de terrissa… El vi de la Passió s’elabora (recuperant antigues tradicions) des de ara fa nou anys al municipi de Vilalba dels Arcs (Terra Alta).
Vilalba és un dels molts pobles de Catalunya que durant la Setmana Santa ha consolidat la tradició de representar la vida de Jesucrist, amb la particularitat que les dotze escenes es reviuen a l’aire lliure per diversos carrers del poble. Enguany, s’ha celebrat la 21 edició d’aquesta festa que ja no només esdevé punt de trobada dels amants d’aquesta litúrgia, sinó que atrau a persones interessades en productes com l’oli i el vi que també tenen el seu protagonisme durant la festivitat.
Coincidint amb el Dissabte Sant, els vilalbins deixen tastar per primer cop un vi que s’elabora seguint mètodes ancestrals, “tal com es feia durant l’època romana”, segons es expliquen a la pàgina web de la Passió. “El vi de la Passió” està elaborat gràcies al treball conjunt de diversos cellers del municipi, tot recordant la tradició de veremar, trasbalsar el vi o emmagatzemar-lo en àmfores de terrissa com es feia antuvi.
Així és que un cop veremat, es desgranen els gotims a ma, es trepitja el raïm i es posa el most, juntament amb la pellofa, les plantes aromàtiques i la mel, en gerres de terrissa a sol i serena perquè fermenti. Un cop finalitzada la fermentació, es trasbalsa per eliminar els pòsits i es passa en àmfores on envellirà durant 3 o 4 mesos. Els cellers que s’encarreguen d’aquest procés són principalment Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Ecovitres i Bernaví.
El resultat d’aquest 2016, i segons Jordi Rius secretari de la Denominació d’Origen Terra Alta, és un “vi molt complex, elaborat al 100% amb garnatxa blanca, que té una graduació de 14º i que tan en nas com en boca ofereix aromes i records a la mel”. Rius va ser una de les persones –al costat de Jordi Alcover, coautor de la Guia de Vins de Catalunya i d’Antoni Cutrona, director de l’Escola de Capacitació Agrària de Gandesa- que dirigiren la sessió de tast que el mateix dissabte va reunir a una setantena de persones a Vilalba. Els assistents van poder conèixer –i tastar- algunes referències terraltines, així com també conèixer projectes vitivinícoles de la comarca com per exemple que la Terra Alta acollirà el Concurs de les Garnatxes del Món l’any 2018.
“El tast del vi de la Passió és una activitat molt divertida i original”, explica Rius. “De vi se’n fa des de fa molts anys i és interessant veure com ha evolucionat el seu procés, tot i que amb jornades com aquesta de Vilalba podem tornar una mica al passat i conèixer com l’elaboraven aleshores”, afegeix.
Enguany, juntament amb el vi també s’ha pogut tastar per primer cop l’Oli de la Passió, elaborat amb la mateixa idea que el vi, és a dir, recuperant mètodes que s’utilitzaven fa molt i molts anys.