VadeVi
Les eleccions a les onze denominacions d’origen catalanes ja estan en marxa
  • CA

!–akiadsense–>

Els consells reguladors de les denominacions d’origen catalanes estan a punt d’acabar el seu mandat i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ja ha signat l’ordre de convocatòria d’eleccions, tal i com marca la llei i des de dimecres dia 20 el període està en marxa.

Unes eleccions que, a diferència d’altres, no sempre acaben en votació. De fet, fa 4 anys, en l’anterior convocatòria, només es va arribar a votar a la DO Terra Alta i a la DOQ Priorat i no a tots els censos. Una fita que arriba en el cas que hi hagi més d’una candidatura presentada.

Si finalment caldrà votar, es començarà a intuir a finals d’abril que es quan es presentaran les candidatures davant la Junta Electoral de Catalunya. I si s’escau, al cap de dues setmanes, a mitjans del mes de maig, començarà la campanya electoral.

Per presentar les candidatures es fa per a cada un dels quatre censos. El cens A que correspon a viticultors que estiguin adscrits a cooperatives, el cens B de viticultors no adscrits, els cens C pels cellers inscrits als registre del consell regulador però no al registre d’embotelladors (inexistent a quasi la meitat de les denominacions d’origen) i finalment el D, per la resta de cellers registrats.

Pel que fa a les presidències, els que acaben sent la cara visible de les Denominacions d’Origen, es trien un cop constiuït el consell regulador i en la majoria ha de ser un vocal elegit. La DO Penedès és l’excepció i no cal que obligatòriament hagi estat triat en alguna de les candidatures dels diferents censos.

Així, si finalment hi ha d’haver votació, es faran el dia 30 de maig a les denominacions d’orgien Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Montsant, Penedès, Tarragona i Terra Alta, el dia 31 de maig, les denominacions Empordà i Priorat i el dia 3 de juny Pla de Bages.

Per tant, abans de l’estiu estaran constiuïts els nous consells reguladors de totes les denominacions d’origen catalanes. S’obre el procés ara per conèixer si canviaran molt les cares. De moment se sap segur perquè ja ho va anunciar que Josep Maria Albet i Noya, president de la DO Penedès no repetirà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa