VadeVi
Els cellers bascos volen independitzar-se de La Rioja
  • CA

Un grup d’una cinquantena de cellers bascos, que actualment formen part de la DOC Rioja, volen abandonar-la per formar un segell propi, “Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava” i estan mirant d’obtenir l’aprovació de la Unió Europea per fer-ho. El projecte, que ha aconseguit el suport del Partit Nacionalista Basc i del govern espanyol, que necessita els vots dels diputats bascos per mantenir la seva estabilitat, es basa en la voluntat de destacar la qualitat dels vins de la Rioja Alabesa davant la producció massiva –més de 300 milions de litres anuals– de la Denominació d’Origen més important de l’estat espanyol en volum. A més, és clar, hi ha el factor de la identitat: a Àlaba fa milers d’anys que es produeix vi, i seguint unes tradicions diferents que les dels seus veïns castellans.

Geogràficament, la DOC Rioja comprèn la comunitat autònoma del mateix nom a més de part de Navarra i de la província basca d’Àlaba, i és una marca reconeguda arreu del món. Tot i això, els productors de la Rioja Alabesa volen sortir-ne i fer èmfasi en la qualitat dels seus vins. El model que volen seguir és el dels vins francesos, tant pel sistema com pels resultats. Dins les denominacions d’aquell país, hi ha lloc per a altres denominacions més petites que reconeixen les especificitats dels vins de cada zona i els seus mètodes de producció diferenciats. Els resultats són evidents: tot i que l’Estat és l’exportador de vi més gran d’Europa en volum, cau fins a la tercera posició en l’aspecte econòmic, mentre que els vins francesos que són els tercers en volum, guanyen quatre vegades més diners.

Les diferents zones de producció de vins amb DOC Rioja, inclosa la Rioja Alabesa | Wikimedia COmmons

La identitat, la qualitat i els beneficis, doncs, han creat les condicions perfectes perquè una de les zones de la DOC La Rioja hagi decidit sortir-ne, un cop que podria, si s’acabés concretant, afectar substancialment el prestigi d’una de les marques de què l’estat espanyol està més orgullós i que més presència té a nivell internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa