Els bloggers qüestionen la imparcialitat de la Guía Peñín

Foto de grup dels assistents al Guía Peñín Live Tasting! de Barcelona Foto: Facebook Guía Peñín

La Guía Peñín va convocar aquest passat 20 de juny els bloggers a un acte, el Guía Peñín Live Tasting!, per donar a conèixer el seu mètode de tast. Setze bloggers van acceptar la proposta i van assistir a l’acte, que es va dur a terme a la sala de tastos de VilaViniteca del carrer dels Agullers de Barcelona.

Entre els assistents hi havia Joan Gómez Pallarès (DeVinis), Xavi Valls (Nos Gusta el Vino), Víctor Franco (Polakia), Jaume Aguadé (Vins de Catalunya), Santiago Fernández, Juan Manuel Gonzalvo (Experto en Vinos) David González (Vinoscopio), Linda Morales (Gramona), Maragda Royo (La Quinta de Luculus), Álvaro Cerrada (yalocatoyo) i Carlos González (Guia Peñin), segons informa la també assistent Mar Galván, al seu Blog Vitis Vinifera et Vinum.

Entre els vins que es van tastar, només n’hi va haver un de català, el cava Gramona Celler Battle 2001 Brut Gran Reserva, que va acompanyar els altres quatre: Pedrouzos Magnum 2008, Artadi Pagos Viejos 2009, Vega Sicilia Reserva Especial 91/94/99 i La Bota de Fino (nº 35).

El debat, però, ha esclatat dies després a Internet, quan un dels assistents, Joan Gómez Pallarès ha publicat al seu bloc De Vinis el post “Guía Peñín: estado de la cuestión” en el que qüestiona obertament la independència de la Guía i la imparcialitat dels tastadors.

Segons Gómez Pallarès, el fet que el propi director dels tastos de la Guía, Carlos González, sigui alhora director de l’assesoria tècnica que forma part del Grup Peñín i que té com a clients alguns dels cellers que elaboren els vins analitzats, juntament amb el fet que els vins s’avaluen a ampolla destapada, és a dir, que els tastadors saben en tot moment quin vi estan puntuant, obre un dubte raonable sobre la independència i la imparcialitat de les valoracions.

Gómez Pallarès també qüestiona altres aspectes del mètode de tast, com el fet que cada vi només el tasti una persona i, per tant, la puntuació final no sigui fruit del promig de la valoració de diversos tastadors; que no es doni temps als vins a oxigenar-se, o que el sofisticat programa informàtic informi als tastadors de les puntuacions dels anys anteriors del vi que s’està tastant, cosa que pot influir en la percepció del tastador.

La polèmica s’ha ampliat quan altres bloggers -assistents o no a l’acte- i personatges coneguts del sector del vi s’han afegit al debat. Entre d’altres hi han participat el distribuidor Joan València, Jordi Alcover, de la Guia de Vins de Catalunya, el tastador i periodista especialitzat Juancho Asenjo, col·laborador de mitjans com elmundovino.com; Paco Higón de Verema.com, o Xoán Elorduy (Incavi). També el blogger Jaume Aguadé s’ha mostrat crític amb la Guía Peñín, així com Xavi Valls al seu bloc Nos Gusta el Vino.

Nou comentari