VadeVi
Els cinc cellers que cal seguir de ben a prop aquest 2016

Amb les bones notícies d’inici d’any que Catalunya compra més vi català, des de VADEVI.cat no volem perdre la pista de què succeirà aquest 2016 en el sector del vi. Tot i que hi ha centenars de cellers a Catalunya que treballen molt bé les qualitats i les varietats locals com a valors diferencials, després dels excessos de plantar varietats foranes, a més del debat sobre el canvi climàtic sobre la taula, destaquem en aquest article cinc grans noms de cellers catalans i globals, que trauran novetats aquest any:

1. Celler Vall-Llach (Priorat): nou vi ranci i la trilogia de vins de les grans dones del Priorat

L’enòleg en cap, Albert Costa, ens explica que aquest any tenen moltes novetats. A més del nou vi ranci que ja us vam avançar, també completaran la sèrie de vins dedicats a les grans dones del Priorat.

Concretament, trauran a la llum el tercer vi, la “Joaquina” (després dels vins negre i rosat de la “Matilde” i la “Catalina”), un vi blanc elaborat amb la varietat d’escanyavella de la parcel·la de Torroja, i la qual els va vendre la Joaquina, després d’anys de mantenir-la. Han optat per fer la maduració del vi en àmfora i començaran a embotellar-lo el pròxim mes de març. Només hi ha 500 litres, així que en sortiran una mica més de 650 ampolles. Afortunat qui hagi degustat la trilogia!

Però no s’acaba aquí l’energia d’aquest celler. A més, l’Albert està satisfet del nou projecte que ha iniciat a Marroc, recuperant unes vinyes de varietats autòctones vora de l’Atles i també traient la primera anyada al mercat per un distribuïdor americà interessat en els vins d’aquest nou món.

2. Alella Vinícola (Alella): nova varietat de raïm i celebració de la collita número 110

Marfil és la marca insígnia de la regió d’Alella. Enguany, celebraran la collita 110 d’aquest celler emblemàtic, amb una llarga trajectòria i uns orígens històrics del vi català que han obtingut reconeixements arreu del món. D’aquest manera, afronten l’any amb ganes de recuperar la imatge dels vins de la marca Marfil d’Alella -l’antiga ampolla Rhin-, i prometen no defraudar als nostàlgics.

A més, en aquest celler han recuperat una varietat local no reconeguda dins de la DO i que encara estan fent les anàlisis genètiques per veure la seva originalitat. Una petita producció ha estat vinificada i també veurà la llum aquest 2016. Podem avançar que és una varietat de raïm negra amb aromes de fruites vermelles molt fresques. Com es dirà i quins sabors tindrà, són tot un misteri a hores d’ara!

I de cara a l’estiu estan treballant per adequar un nou espai de restauració en el celler. Dins l’obra de Jeroni Martorell, deixeble de Gaudí, ja es pot trobar un restaurant de cuina catalana i la botiga de vins, a més de diferents espais per a grups i tastos. La nova proposta d’espai serà més desenfadada, un bar de vins i tapes per atraure el públic jove.

3. Porcellànic (Penedès): decisions de poda que poden costar la collita sencera

Un altre viticultor de l’Alt Penedès, Ton Rimbau, que elabora vins ecològics naturals de manera artesanal, seguint els principis de la biodinàmica i altres innovacions com l’efecte de la incidència dels colors sobre la vinya, ha pres una decisió arriscada per intentar respectar el màxim el cicle vegetatiu de la vinya i assumint la incertesa del que passarà amb la seva producció, davant d’un hivern tan poc fred, i víctima dels efectes del canvi climàtic.

Amb dies de gener de temperatures superiors als 18ºC al Penedès, no veu clar això de podar amb màniga curta! Mentre tots els cellers catalans estan acabant la poda d’hivern, ell ha decidit endarrerir el màxim, fins a l’abril, perquè els ceps no comencin a brotar fins a mitjans de maig. Vol minimitzar els efectes de les gelades inesperades que comprometin el desenvolupament dels sarments.

Rimbau comenta que ja ha recollit 40 quilos d’ortiga per preparar els seus tractaments naturals per a la vinya, que els rosers estan florits, la processionària fa estralls als pins de la zona, tots aquests signes són més relacionats amb zones de clima més subtropical que no pas mediterrani. Paciència i temperament, prendre les decisions a la vinya no són fàcils. Esperem gaudir dels vins de xarel·lo 2016 tan característics d’aquest celler amb les seves innovacions.

4. Cellers Torres: nou cava d’alta gamma per a competir amb els xampanys

El 2016 si, és l’any que Torres anuncia que traurà el seu primer cava al mercat. Tot i que la producció inicial serà de 48.000 ampolles, volen fer un producte “prèmium” per a competir amb el mercat de xampanys francesos. Una petició dels seus importadors que, fidels a les qualitats dels seus vins i brandis, han demanat amb insistència per un escumós de qualitat de la marca. Així doncs, el nou cava Torres probablement sortirà en els propers mesos i està elaborat amb els raïms de la finca de Santa Margarida d’Agulladolç (Alt Penedès).

Segur que aquesta no serà l’única novetat de la gran casa Torres. Ja avancen que aquest mes de febrer també descobriran el quart vi de la sèrie els 7 magnífics, un projecte que recorre l’autenticitat de les denominacions d’origen de Catalunya i que va iniciar el seu camí a la Terra Alta amb el Rebels de Batea blanc i negre, seguint pel Montsant, amb El Senat del Montsant, per arribar ara a una altra de les comarques vinícoles històriques.

5. Codorníu: personalització i la incorporació de Paco Pérez, xef creatiu per a la marca

Un dels grans motors del cava del nostre país, Codorníu, opta per la personalització dels seus productes i la col·laboració amb experts per a innovar en les seves qualitats de vins i caves. Aquest mes de febrer ha publicat el portal www.personalizatuanna.com on els consumidors poden triar el disseny de l’emblemàtica “Anna de Codorníu” i escriure una frase que s’imprimirà a l’etiqueta dels seus caves. Una ampolla personalitzada per 11,99€ i l’envien a domicili. Un regal exclusiu que està dirigit per a moments especials i romàntics.

Però a finals de l’any passat, Codorníu, també anunciava una nova aliança per tal de re-evolucionar el món del cava amb un esperit creatiu i innovador. Fitxaven al xef Paco Pérez, amb 5 estrelles Michelin, que treballa per apropar el món del cava al món gastronòmic i descobrir sinergies amb el consumidor-comensal. L’enòleg en cap de Codorníu, Bruno Colomer, i Paco Pérez treballaran junts a la cuina, al celler i a les vinyes, i elaboraran els nous productes al celler Jaume, que acull tots els projectes d’investigació de la firma.

Però també als restaurants del prestigiós xef crearan nous menús especials amb la inspiració dels caves Codorníu per a seduir els paladars més sofisticats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa