Els lladres fan l’agost a la vinya

Unió de Pagesos denuncia l’augment de robatoris a les finques agràries del Baix Penedès

El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat l’augment de robatoris en finques agràries de municipis del Baix Penedès durant les últimes setmanes, sobretot de pals de ferro de les vinyes emparrades, a més d’altres materials com aixetes d’aigua, peces de ferro i coure, bombes de pous o instal·lacions elèctriques, i fins i tot un tractor i una retroexcavadora.

UP insisteix en la necessitat que s’endureixin les condemnes per aquests delictes, ja que els robatoris al camp impliquen no només la pèrdua del valor material dels estris sinó també el treball que suposa tornar a instal·lar els pals de ferro en el cas de les vinyes emparrades, és a dir, el valor de reposició.

“Entre la pagesia d’aquesta comarca hi ha un clima d’indignació i malestar, a més d’indefensió, com a conseqüència dels robatoris produïts en les últimes setmanes”, afirma Unió de Pagesos, que també denuncia que aquests fets comporten per a la pagesia haver de pagar assegurances més costoses.

El coordinador del Camp de Tarragona d’UP, Josep Maria Coll, ha demanat un canvi legislatiu perquè aquests actes passin a ser considerats robatoris i no furts, com succeeix ara.

Un afectat, Indaleci Grau, ha recordat que li van sostreure 14 estaques, que va poder recuperar casualment en una ferrovelleria de la zona, on havien abonat un total de 6 euros als presumptes lladres per un material valorat en gairebé 50 euros.

Segons el responsable de la vinya d’UP, Joan Santó, els emparrats són inversions a 25 o 30 anys, el temps de vida de la vinya. “Els Mossos fan el que poden, però està claríssim que és material robat i a les ferrovelleries només et demanen el DNI per comprar-te’l però, en canvi, has de demostrar que és teu per recuperar-lo”, ha denunciat Santó.


El Penedès vol potenciar l’enoturisme FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari