Els restaurants de tres hotels de Barcelona, l’Hisop, i El Capritx de Terrassa han guanyat la seva primera estrella Michelin. Un repàs a les seves cartes mostra que hi ha una clara aposta pels vins catalans. I no només pels que tenen la marca de qualitat Denominació d’Origen. També n’apareixen de taula elaborats a petites poblacions del Principat i força desconeguts per a la majoria dels paladars, però propers a les ciutats on es localitzen els establiments. En certa forma, i a la seva manera, amb els recursos que tenen, fan país i contribueixen a difondre el patrimoni català.

Moments del Mandarin Oriental; Caelis, que comanda Roman Fornell, i els bessons Javier i Sergio Torres, al capdavant del seu restaurant Dos Cielos, a l’hotel Me del Fòrum; el Capritx de Terrassa, que comanda Artur Martínez, i l’Hisop de Barcelona diuen al món que paga la pena disposar de productes del país, que són tant o més bons que qualsevol altre que hi hagi al mercat.

La presència de vins catalans a les cartes dels restaurants d’elit por ser un pas molt important per sector vitivinícola. Sempre es diu que els establiments del Principat, en general, tenen poques referències de la terra i prefereixen més treballar amb referències, sobretot, de la Ribera de Duero o de la Rioja. Que els restaurants Michelín diguin sí als vins catalans és una tendència que pot desenvolupar-se en taca d’oli.

Artur Martínez, chef del Capritx de Terrassa, al barri del Poble Nou, rebla que aproximadament el 65 per cent de la seva oferta és catalana. En la seva carta disposa de referències de totes les DO catalanes, i fins i tot presenta vins de taula elaborats en municipis dels parcs naturals de Sant Llorenç i del Montseny, Olesa de Montserrat i Esparreguera. Per Artur Martínez, donar a conèixer el producte de proximitat és molt important, i afirma que n’hi ha de qualitat suficient per compartir espai amb altres de DO espanyoles i d’altres països del món. El propuietari del Capritx recorda que en els darrers mesos s’ha fet una aposta molt clara per els vins ecològics, biodinàmics i de baix contingut en sulfats. És a dir, pet tot allò que sigui el més natural possible. “No crec tant en les DO com en la tasca dels cellers”.

Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda, està al capdavant del restaurant Moments del Mandarin Oriental. A la carta de vins hi ha un total de 827 referències, de les quals 317 són de França; 216, de Catalunya; 203, d’Espanya, i 91, de la resta del Món. Una presència important de productes del país. Moments ofereix 51 caves, 64 blancs, 3 rosats, 47 negres i un de postres.

La seva sommelier, Judith Cercós Terrés,afirma que “a Moments hi venc records, moments especials, sensacions que mai oblides, felicitat que pots tocar amb els llavis. El vi és la meva passió, il·lusió, i felicitat que sento amb cada vi nou que provo. Tinc la gran sort de viure en un lloc on estic envoltada de vinyes a molts pocs kilómetres, i es que Catalunya em dona tots els matissos que necessito per acompanyar els plats que el Raül fa. La carta de vins de Moments es molt personal, en ella hi reflexo les meves dues grans passions: els vins Catalans i els Francesos, aquests últims per la meva formació clàssica; els Catalans perquè amb tota la varietat que en tenim… ni me’ls acabo!”.

L’Hisop del Passatge Marimon de Barcelona ofereix als seus clients la possibilitat de triar negres de gairebé totes les denominacions d’origen catalanes, amb l’afegitó d’un vi de taula de Calonge. Guanyen els Penedès (7), Priorat (8) i Costers (5). En el cas dels blancs,el nombre de DO catalanes es redueix a tres, Penedès, Empordà i Costers de Segre, encara que cal tenir en compte que l’oferta general és menys abundant. Pel que fa a rosats, hi apareix un Penedès al costat d’un Somontano.

Caelis aposta per una carta internacional però amb la presència de vins catalans,i amb dos en lacurta llista dels recomanats. El restaurant ofereix als clients DO Alella, Costers de Segre, Priorat, Penedès, Conca de Barberà i Montsant.


Judith Cercós

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa