Cooperatives, universitats i administració catalana treballen en un projecte de valorització dels residus que es generen en el procés d’elaboració del vi. Un dels grans objectius de la iniciativa és aconseguir una gestió sostenible de tots aquests elements. Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya es diu que els resultats dels estudis estan a punt de ser coneguts. En funció del que es determini s’avançarà en una direcció concreta.

L’eliminació dels residus genera un problema ambiental. La indústria del vi en genera una gran quantitat: aproximadament el 80% de la producció de raïm s’utilitza en la fabricació del vi i el seus residus suposen fins el 20% en pes del raïm processat.

En aquest projecte també s’hi han implicat l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona, i el centre de Gestió Integral de Residus Orgànics de la Universitat de Barcelona, que compten amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. En el projecte participen les cooperatives Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit La Granada; Agrícola de Corbera d’Ebre; Cellers Domenys i Secció de Crèdit, i Agrícola Bonmas i Secció de Crèdit.

Entre els residus que es generen en l’elaboració del vi hi ha la brisa, que és el conjunt de rapa, pinyols i pellofes que resulten del desrapat i del premsat, i els baixos, mares i fangs provinents de la clarificació.


Agrícola de Corbera d’Ebre FOTO: Agrícola de Corbera d’Ebre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa