Caves Hill, a Moja, ha acollit aquesta setmana la ‘Xerrada de Verema‘ que ha permès compartir les valoracions, territori a territori, de la darrera campanya de recollida de raïm a Catalunya. La trobada ha estat impulsada pel Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, qui d’entrada ha fet una bona valoració de la jornada, tot celebrant l’increment de participació de professionals respecte a convocatòries anteriors.

Sequera i veremes avançades
L’enòleg Jaume Mestres, tècnic de l’Associació de Defensa Vegetal de Sant Llorenç-Penedès Superior, obria l’acte fent un balanç sanitari de la campanya 2022 centrat en la zona del Penedès, de la qual en destacava la baixa presència de míldiu i altres infeccions de la vinya. Complementant aquesta informació, Lluís Giralt Vidal, tècnic investigador del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI, valorava les dades pluviomètriques alhora que mostrava les diferències i tendències en les diferents regions del país.
Com a dades destacables, Giralt compartia, d’una banda, que les temperatures altes van provocar un avançament generalitzat de la collita i que la manca de precipitacions mitjanes van dibuixar clarament una situació de sequera.
Una baixada general de producció
Pel que fa a la producció, la verema 2022 va registrar una disminució del volum compartida en gairebé tots els territoris vitivinícoles de Catalunya, a excepció, compartia Elisabet Perna, de l’INCAVI, d’algunes àrees de regadiu de la zona de Costers del Segre. Totes les varietats recollides han vist minvades, generalment, les seves pesades.
El mateix equip tècnic de l’entitat de la vinya i el vi català parlava d’una disminució de l’acidesa total i un augment del pH des de 2018 -dades que compartia i desenvolupava el tècnic Enric Bartra– i d’una tendència no tan marcada del grau alcohòlic que no permet establir una evolució ni a l’alça ni a la baixa, ja que de moment s’hi estan destacant lleugeres variacions respecte a veremes anteriors.

Per territoris: Priorat i Pla de Bages
Al Priorat s’ha entrat una verema lliure de míldiu, tot i que en general ha estat irregular i amb algunes dificultats que repassava la tècnica de la DOQ Sandra Rico. Malgrat tot, deia la tècnica, amb una producció d’uns 6.600.000 kg, els viticultors han aplaudit “dades satisfactòries“.
A més a més, des d’aquest territori també celebren que va ploure una mica a l’inici de la collita. “Les previsions no eren gaire bones”, recordava Ferran Vernet del celler Cal Grau, “però les petites pluges d’última hora van millorar les condicions finals de la verema”. I afegia. “Gairebé no hem notat contrast tèrmic, però sí un augment de pH a la nostra regió”, concloïa. “Estem satisfets amb la qualitat i el grau d’alcohol, que s’ha alineat amb l’augment del pH”, afegia César Torrijos del celler Buil i Giné.
“La comarca del Pla de Bages s’ha vist afectada per la sequera i la gelada, fenòmens cada cop més comuns”, compartia Miquel Palau de Celler Abadal. I afegia: “Aquest 2022 vam registrar episodis de pedregades i els senglars s’han sumat a les inclemències meteorològiques causant pèrdues de vinyes completes”. L’enòleg apuntat a tots aquests condicionants com les principals causes d’una disminució de producció a la DO Pla de Bages superior al 40% del total.
Conca de Barberà, Costers del Segre i Empordà
Aquesta disminució ha estat una mica menor, de fins al 30%, a la zona de la Conca de Barberà, com compartia Miquel Cantó de la Cooperativa Vinícola de Sarral. Tot plegat, assenyalava Cantó, a causa de la sequera i la pressió de senglars, cabirols i conills. Baixa producció i algunes malalties a la fusta que, dirà, no van afectar l’estat sanitari de la collita que consideren “molt bona”.
Coincideixen des de la zona de Costers del Segre, on l’enòleg Jordi Paris apuntava aquest bon estat sanitari i la davallada general de producció, excepte a les zones de regadiu. Mirant cap a l’Empordà, Carles Playà explicà que s’han vist maduracions avançades i que la collita ha donat vida a vins amb menor acidesa i mantenint la frescor. Va coincidir amb els seus col·legues amb la pujada del pH.

Maduracions desiguals al Penedès
Per últim, Maria Galou, directora tècnica de Covides Xerra, va referir-se a la verema a la zona del Penedès, tot destacant el context de sequera i la nul·la variació de les temperatures entre la nit i el dia. Amb aquest context, deia, “les plantes no respiraven”. Explicava que mai havia vist una verema així, amb maduracions força desiguals i que ha estat un any difícil per la baixada del 20% en volum i pH més moderats respecte al que comentaven altres enòlegs.
L’acte va concloure amb un tast de vins del celler amfitrió.