VadeVi
Mar Galván: «Catalunya té un gran potencial per oferir vins de qualitat a tot el món»

Mar Galván (Ronda, Málaga 1971) és una de les noves cares que s’incorporen al panell de professionals de tast dels Premis Vinari 2016. Fa anys que viu a Catalunya i compta amb una llarga trajectòria en el món del vi i també com a jurat nacional i internacional de panells de tast. A més, Galván és enòloga i la delegada de Catalunya de la “Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino” (AEPEV-FIJEV-FAPE) . Aquesta setmana es troba a Mérida per organitzar la gala de premis que atorga aquesta organització als millors vins de l’estat. I destaca que se sent molt orgullosa dels excel·lents vins catalans premiats i la seva exuberant qualitat, motius que la fan seguir de ben a prop totes les novetats dels viticultors locals. Fins i tot, s’ha embarcat en un projecte molt sensible al territori que acaba de veure la llum amb el vi “Garnatxa del Po”.

Passió, il·lusió i curiositat insaciable per aquest món del vi. Quan comença tot?

Doncs per formar-me en aquesta passió i ser una professional. Primer, estudio enologia el 1996, faig pràctiques a diversos cellers, aprenc a elaborar vins, sempre tastant tot el que puc i continuar formant-me. I també tinc vessant de formadora, tant com a professional homologada per l’Institut del Cava, i en matèria de vins de Xerès pel consell regulador del Marco de Jérez, el de Montilla-Moriles, entre d’altres. I des de l’any passat que vaig ser seleccionada per formar part del panell de tast oficial de Catalunya de l’INCAVI, intento sempre estar al dia de totes les coses que passen en el nostre món del vi.

Compagines diverses feines: periodista, jutgessa de tast professional, enòloga…

Et pots imaginar que les meves setmanes són molt intenses! Viatjo sovint per a assistir a panells de tast nacionals i internacionals de concursos de vins i també d’anàlisi sensorial de productes agroalimentaris. Ho compagino amb assessories enològiques per a cellers i continuo divulgant i escrivint per a mitjans de comunicació sobre temes de gastronomia i vins. I una altra de les meves debilitats, escriure poesia, que intento harmonitzar amb la meva vida quotidiana i en el meu bloc.

Amb la teva àmplia experiència en el món del vi, com valores el que s’està fent a Catalunya?

Som la regió vinícola amb més denominacions d’origen, tenim diferents sòls, climes, microclimes, que ens permeten oferir un gran ventall de vins de gran qualitat… Tenim un potencial sorprenent. Pot ser falta comunicar més tot això, ampliar horitzons i donar-ho a conèixer a la resta del món.

I com veus els Premis Vinari?

És l’únic concurs oficialment reconegut per la Generalitat de Catalunya i l’INCAVI. A més, compta amb la implicació de tot el sector vinícola, del Departament d’Agricultura i, sens dubte, els premis reconeixent les bones pràctiques dels elaboradors catalans, esdevenint un referent indiscutible per al consumidor a l’hora de triar un vi i una bona plataforma per a descobrir els nostres vins.

Aquest any ha sortit a la llum un dels teus projectes més personals, tornes a elaborar vi i ens sorprens amb la “Garnatxa del Po” del Priorat. Explica’ns aquesta experiència.

Va començar amb un petit projecte per elaborar un vi d’autor singular amb el celler Clos93 del Lloar, al Priorat.

Vam partir d’un clon de garnatxa diferent, la “garnatxa del Po”, que existia a la zona antigament però que es va arrancar per la seva dificultat de producció. Vam recuperar uns quants ceps, de moment molt pocs, i la primera collita ha estat la de 2013. En tot el procés s’ha prioritzat l’artesania. La verema ha estat manual, hem fet selecció del gra, trepitjat a peu el raïm, el vi ha madurat en tines de fang i després, ha fet una criança de 24 mesos sota terra a la finca del Lloar. El vi es presenta amb una caixa de fang, el mateix on ha estat fent la criança i amb un poema inscrit per explicar tot aquest treball.

La Garnatxa del Po va sortir a la venda aquest mes de febrer amb una edició limitada de 124 ampolles i ja no en queda cap, tot i que el preu és una mica alt (90€ aprox.)! Estic molt contenta dels resultats, ja que és un monovarietal únic que s’expressa de manera diferent a les garnatxes de la zona. I també orgullosa de la col·laboració de la DOQ Priorat i l’INCAVI perquè estan ajudant a salvaguardar aquesta varietat amb diferents microvinificacions i estudis genètics.

Un vi confidencial i especial, al límit de l’imaginari que esperem que continuïs elaborant.

Moltes gràcies. Així ho esperem. Desafortunadament, la collita de 2014 no va ser tan abundant i sortiran menys ampolles…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa