VadeVi
Un escàndol d’inscripcions il·legals afecta les DO València i Utiel-Requena

Les Denominacions d’Origen València i Utiel-Requena, totes dues al País Valencià, són al centre d’un escàndol d’inscripcions il·legals. Segons va informar recentment el mateix Consell Regulador de la DO Utiel-Requena, un despatx d’advocats està promovent la inscripció de vinyes situades a la seva zona a la corresponent a la DO València. Un fet que, segons apuntava el mateix Consell Regulador, és il·legal d’ençà d’una sentència del Tribunal Suprem de juliol de 2021, que dictaminava la tornada a la DO Utiel-Requena de nou municipis.

La DO València es desentén de les inscripcions il·legals

Per la seva banda, des de la DO València també es va fer públic un comunicat on s’afirma que aquesta iniciativa està impulsada exclusivament pel despatx d’advocats esmentat i que, per tant, el seu Consell Regulador no hi té cap tipus d’implicació. No obstant això, fonts del mateix Consell Regulador van explicar a ‘Vinetur’ que per part seva, només emeten “els certificats que els estan sent requerits” i que, en aquest cas, havien estat “entregats històricament” emparant-se en la legislació de la DO València, “complint en tot moment” la llei sense que “es produeixi cap engany al consumidor”.

La DO València es distancia de la polèmica i fa recaure tota la responsabilitat en el despatx d'advocats | DO València / Miquel Francès
La DO València es distancia de la polèmica i fa recaure tota la responsabilitat en el despatx d’advocats | DO València / Miquel Francès

Així, per bé que es distancien de la iniciativa privada i insisteixen que és el despatx d’advocats qui ha “d’oferir als interessats les explicacions que calguin” i també afirmen que acaten i respecten la sentència de 2021 “en tots els seus termes”, des de la DO València també expliquen que no entraran en apreciacions sobre si aquesta valora “el vincle històric inexistent o mal argumentat”.

Una crisi tot just dos mesos abans de la verema

Tot plegat arriba en un moment en què els cellers i viticultors de la DO València es troben en un moment decisiu, a només dos mesos que comenci la verema. Una campanya que des del Consell Regulador afirmen que afronten “amb optimisme i il·lusió” per la manera com tant els prescriptors i consumidors locals com els mercats internacionals estan responent als seus productes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa