VadeVi
Els escumosos ideals per la revetlla de Sant Joan
  • CA

La vigília del dia de Sant Joan, el 23 de juny, al vespre-nit es celebra arreu dels Països Catalans la Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la nit del foc, doncs les fogueres i la pirotècnia hi tenen un paper rellevant. Considerada per molts una nit màgica per la celebració del Solstici d’Estiu (encara que amb dos dies de retard) és una festa que s’aprofita per fer tota mena de rituals màgics.

La tradició gastronòmica d’aquesta revetlla ens porta a reunir-nos al voltant del foc per menjar en colla la Coca de Sant Joan. Hi ha multitud de teories sobre quina és la coca original o autèntica d’aquesta celebració, si la de pa de pessic amb fruita confitada, si la de crema i pinyons, si la de llardons, etc. Avui els pastissers de casa nostra ja s’encarreguen de que hi hagi coques de tota mena i per tots els gustos.

I les coques tradicionalment s’han acompanyat majoritàriament de cava. Aquesta era una de les grans ocasions on el cava es reivindicava com a beguda de celebració. Aquest any, però, no veig massa moviment per part dels elaboradors de cava, però tampoc els dels altres vins escumosos, per publicitar els seus elaborats de cara a la revetlla. Potser estan tots submergits en una depressió col·lectiva a causa dels fets esdevinguts en els darrers temps o potser estan esperant que alguna marca de cervesa entri amb força en la revetlla de Sant Joan reivindicant que és la millor acompanyant de les coques.

Els vins escumosos sempre aporten, a part de ser una beguda molt refrescant a les nits de calor i d’un molt bon maridatge amb el diferents tipus de coques, un punt de festa i celebració que no s’hauria de perdre.

Si bé és cert que per acompanyar a les coques de Sant Joan també ens queda el recurs dels vins dolços, aquests mai podran substituir als vins escumosos com a beguda refrescant i de festa i xerinola, tot i que ens poder proporcionar moments memorables tot acompanyant les coques.

Si les previsions dels temps no canvien, el proper dia 23 tindrem una nit calorosa, que convidarà a assaborir vins i escumosos que ens refresquin.

El capvespre pot començar, mentre preparem el sopar i esperem a la colla, amb un vi blanc jove i afruitat que ens refresqui i ens faci salivar, començant a obrir la gana. La meva proposta és un vi que, tot i no ser massa conegut fora de les terres empordaneses, és una autèntica joia, l’Oriol Blanc dels Aspres del celler Vinyes dels Aspres (DO Empordà), un vi blanc jove elaborat amb garnatxa roja (85%) i garnatxa blanca (15%), que no només us sorprendrà per les seves aromes i sabors sinó també pel seu preu, que no arriba als 7 euros. I si feu un sopar informal, us pot acompanyar durant tot l’àpat.

Vins per Sant Joan 1

!--akiadsense-->

Tanmateix pels que preferiu fer tota la revetlla amb bombolles, podeu començar la nit amb un escumós rosat jove, lleuger, fresc, afruitat i de bombolla juganera com el Carles Andreu Rosat Trepat Brut del celler Carles Andreu (DO CAVA). Pels més atrevits i els trendys la vostra opció pot ser un escumós ancestral rosat com el Roig Boig del celler La Salada elaborat amb Xarel·lo, Turbat, Monica, Mando, Sumoll i Canonau. (10,45 euros)

Ja aclimatats a la festa us proposo unes quantes opcions d’escumosos de tota mena, no massa coneguts i amb una excel·lent relació qualitat-preu, que us serviran tan per sopar com per després acompanyar les coques i fins i tot per seguir-ne bevent tota la nit, fins que surti el sol.

Vendrell Olivella L’Alba al Turó 2018 Ancestral

  • 100% macabeu. Sense DO
  • 11,50 euros

Giró Ribot Spur Brut Reserva

  • 50% Xarel·lo, 30% Chardonnay, 20% Parellada. 24 mesos de criança. DO CAVA
  • 11,35 euros.

Loxarel Refugi Reserva Brut Nature 2015

  • Xarel·lo i Chardonnay. 32 mesos de criança. Clàssic Penedès
  • 13,50 euros

Júlia Bernet 60×40 Brut Nature. 2015.

  • 60% chardonnay, 40% xarel·lo. 36 mesos de criança. Corpinnat.
  • 14 euros

Clos Lentiscus Sumoll Reserva Familiar Blanc de Noirs 2015

  • 100% sumoll. 60 mesos de criança. Clàssic Penedès.
  • 13,50 euros.

Guilera Brut Nature Gran Reserva 2010.

  • Xarel·lo, Macabeu i Parellada. 84 mesos de criança. DO CAVA.
  • 12,50 euros.
Vins per Sant Joan 2

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa