VadeVi
Es prova efectiu un tractament que redueix un 37% l’ús de coure a la vinya

“La reducció de l’ús del coure en viticultura ecològica respon a la necessitat d’implementar mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient per minimitzar l’impacte ambiental i fomentar la biodiversitat tant en l’àmbit de la vinya com del sòl”. Així ho comparteix Família Torres en un comunicat, en el qual també presenta els primers resultats del projecte COPPEREPLACE, d’àmbit internacional, que ha nascut precisament amb l’objectiu de provar que és possible reduir l’aplicació de coure a la vinya mantenint la mateixa efectivitat del tractament. Els resultats són fruit de dos anys d’investigació realitzats en finques de Jean Leon.

Sigui com sigui, entrant al detall de l’impacte, s’ha pogut constatar durant aquests assajos que s’ha pogut reduir en un 37% l’ús del coure a la vinya sense reduir l’efectivitat del tractament, i un 10% de l’aigua utilitzada, gràcies sobretot a un sistema d’aplicació variable i a l’ús de microcàpsules biodegradables amb coure, desenvolupades per Eurecat.

Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres i directora de Jean Leon, ha qualificat “d’excel·lents” aquests resultats duts a terme per part de la Universitat Politècnica de Catalunya, Eurecat i Waatic entre novembre del 2020 a l’octubre del 2022.

Presentació dels resultats a Jean Leon | Foto: Família Torres

Els resultats s’han donat a conèixer durant una jornada demostrativa celebrada aquests primers dies de novembre al celler Jean Leon. Moderada per Eloi Montcada, mànager d’Innovi, ha reunit un centenar de viticultors i cellerers del Penedès. Montse Torres, responsable de recerca en viticultura de Família Torres, ha explicat els assajos realitzats durant una demostració de camp dels resultats i de la tecnologia utilitzada per a l’aplicació variable de fitosanitaris.

Sistema de control intel·ligent i automàtic d’aplicació variable

Aquesta tecnologia l’ha desenvolupat l’empresa Waatic i consisteix en un sistema de control intel·ligent i automàtic d’aplicació variable. Una tecnologia que, segons el seu director Xavier Blasco, és “molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar, amb múltiples funcionalitats que genera importants estalvis gràcies a l’automatització i a l’accés de la informació en temps real”.

13 entitats del sector vitivinícola i acadèmic

COPPEREPLACE està integrat per un total de 13 entitats espanyoles, franceses i portugueses del sector vitivinícola i acadèmic que estudien com reduir de manera significativa l’ús del coure en viticultura i la utilització de productes alternatius, durant el període comprès entre novembre del 2020 i febrer del 2023.

Famíilia Torres i Jean Leon han participat en el projecte fent assajos a la vinya amb productes alternatius al coure i altres centrats en l’ús de tractaments de dosificació variable en funció del vigor de la planta obtingut mitjançant imatges per satèl·lit i en analitzar els beneficis de les cobertes vegetals a la vinya.

També forma part del consorci la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV), Associaçao para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense (ADVID), Institut Français de la Vigne et du Vin (IFV), Centro de Valorización Ambiental del Norte (CVAN), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-UMA), Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine (SVBNA), Fundació EURECAT, Universidade do Porto (GreenUPorto), Universidad de Vigo, i els cellers Sogrape Vinhos, LBS (Gérard Bertrand).

El projecte COPPEREPLACE, que porta per títol ‘Desenvolupament e implementació integrat de noves tecnologies, productes i estratègies per reduir l’aplicació de coure en vinyes i remeiar sòls contaminats en la regió SUDOE’, compta amb un pressupost superior a 1,6 milions d’euros i ha rebut més d’1 milió d’euros de finançament per part del Programa de Cooperació Territorial Europa Suroccidental (Interreg Sudoe).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa