VadeVi
Un estudi pioner analitza com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi
  • CA
Vinyes envoltades d'arbres
Vinyes envoltades d’arbres i altres plantes

!--akiadsense-->

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el clima i l’entorn de la vinya. I en cada parcel·la, el microclima i l’entorn exerceixen una influència específica.

Si bé és cert que en alguns vins es reconeixen notes florals o de bosc o de plantes aromàtiques, de moment està poc estudiat si hi ha vincles que associïn aquestes aromes amb l’entorn. En només dos casos s’ha pogut demostrar. La presència d’arbres d’eucaliptus prop de les vinyes fa que s’incrementi la presència d’eucaliptol en el vi i els raïms que mentre estaven al cep han patit incendis propers, tenen més fenols com el guaiacol o cresol.

Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, les seves aromes i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn. Els objectius que persegueix el projecte són identificar els principals elements del paisatge botànic a l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi; obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes; identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades i millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.

En aquest projecte de recerca hi participen els cellers Vinyes Domenech, Perelada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler i Celler Lagravera; com a partner tecnològic i de recerca hi ha l’INCAVI i serà coordinat administrativament per INNOVI.

Aquest projecte, que s’ha iniciat aquest mes de desembre, finalitzarà el setembre de 2022, amb la voluntat de que representi un primer pas per conèixer amb major profunditat la interacció entre el medi ambient natural i la producció de raïm de qualitat. Aquest és un projecte cofinançat entre el Departament d’Agricultura i el Fons Feder.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa