VadeVi
Etiquetes de vi controvertides: provocació o masclisme?

Les etiquetes de vi donen per molt. N’hi ha de tot tipus i de tota mena. Modernes clàssiques, antigues i també de provocadores. Les provocadores volen cridar l’atenció del consumidor d’una manera sobtada amb noms o imatges que no deixen indiferents.

D’aquestes últimes també n’hi ha de molt tipus, però moltes d’elles usen la dona, el seu cos, la seva sexualitat o les funcions que se li pressuposen en una societat encara no igualitària pel que fa a drets. Es pot dir que són etiquetes masclistes?

N’hem recollit unes quantes perquè les jutgeu. Un celler del sud del Jura n’és un especialista i en té unes quantes. Alguns dels vins d’Anne i Joan François Ganevat tenen unes etiquetes que donen que pensar. us posem d’exemple els vins Les Dentelles i J’en veux!!!, però en tenen més.

Les dentelles d'Anne et Jean François Ganevat

!--akiadsense-->

J'en veux !!! un dels altres vins amb etiqueta controvertida d'Anne et Jean François Ganevat

!--akiadsense-->

També a França hi trobem Provoke, que se l’ha considerat la millor de les pitjors etiquetes de vi. Just a sobre el nom hi apareix una dona nua. Només amb una màscara, mitges i sabates de talons i amb les cames obertes.

Provoke

!--akiadsense-->

Més discrets pel que fa a les formes però amb un ús del tot gratuit de la dona són els dels vins de Sudàfrica Fishwives Club. A les etiquetes hi ha uns dibuixos de dones voluptuoses, amb posat suggerent i algunes amb poca roba que apareixen muntant uns peixos.

Les etiquetes dels vins de Fishwives Club

!--akiadsense-->

Aquestes pel que fa al component sexual, però n’hi ha d’altres que apel·len a les mestresses de casa, donant per fet que a casa només hi treballa la dona. Era un vi de Califòrnia. I diem ‘era’ perquè ja s’ha deixat de fer tot i que tenen la seva pàgina web encara activa. El celler es deia Mad Housewife (mestressa de casa boja) i venien el seu vi amb el subtítol Whats domestic bliss without a little wine (Què és la felicitat domèstica sense una mica de vi).

Mad Housewife
Mad Housewife

!--akiadsense-->

Finalment us mostrem una etiqueta que no usa la imatge de la dona menystenint-la, però es diu Bitch (Puta). És vi australià i aquesta paraula apareix fins a 77 vegades a l’etiqueta. Tot i que és cert que en els darrers temps aquest insult tant es pot referir a homes com a dones, des del mateix celler promocionen el seu vi amb imatges com aquesta.

Bitch, els vins d'un celler australià
Bitch, els vins d’un celler australià | Facebook

!--akiadsense-->

Així les coses només ens queda preguntar-nos: realment aquestes etiquetes fan vendre més vi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa