VadeVi
Un extracte del pinyol de raïm protegeix de les alteracions intestinals
  • CA
Raïm negre

!--akiadsense-->

En els darrers anys diversos estudis han posat el focus sobre la relació que hi ha entre l’alteració de la funció intestinal amb l’obesitat i altres desordres metabòlics associats. Un equip d’investigadores del grup de recerca Mobiofood, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, ha anat més enllà i ha estudiat quin efecte tenen uns flavonoides anomenats proantocianidines, que s’extreuen del pinyol de raïm, i ha arribat a la conclusió que administrats en diferents dosis poden protegir de les alteracions de la funció intestinal associades a l’obesitat. Prèviament aquestes investigadores ja havien demostrat, en estudis amb rates, que l’anomenada “dieta de cafeteria” provoca inflamació intestinal, estrès oxidatiu i alteracions de la barrera de l’intestí. Aquesta dieta està integrada per aliments processats rics en àcids grassos saturats, colesterol i sucres refinats.

Les investigadores van alimentar cinc grups de rates: un rebia una dieta estàndard i els altres quatre es van alimentar amb dieta de cafeteria durant quinze setmanes. En finalitzar aquest període els animals alimentats amb dieta de cafeteria ja eren obesos i tres dels quatre grups van rebre una suplementació amb dosis diàries de proantocianidines de pinyol de raïm durant tres setmanes més. Quan es va acabar aquesta etapa, es va analitzar la funció intestinal en tots els animals, amb especial atenció a l’estrès oxidatiu, la inflamació i la funció de la barrera intestinal.

Els resultats van demostrar que l’extracte de pinyol de raïm té un efecte antioxidant i antiinflamatori a l’hora de millorar i corregir les alteracions intestinals dels animals que han rebut una dieta alta en greixos i en sucres refinats, ja que feia reduir l’estrès oxidatiu intestinal de la inflamació intestinal i podria tenir també un efecte protector davant del deteriorament de la funció de la barrera intestinal.

Aquests resultats obren noves estratègies nutricionals per tractar de forma preventiva un dels primers problemes que apareixen en el curs de l’obesitat, i aporten noves informacions sobre els efectes beneficiosos en qüestions intestinals. Fins ara s’havia treballat molt intensament en el teixit adipós o en tot l’organisme sense fixar-se en l’intestí, que molt probablement és un dels primers punts afectats per dietes poc saludables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa