La cua de cavall i l’ortiga milloren les defenses de les vinyes davant d’infeccions per fongs

Un estudi de la UAB i l'INCAVI indica que aquest tractament natural podria ser una alternativa als fungicides químics i sintètics, que tenen efectes negatius en el medi ambient

Vinyes a Sant Martí Sarroca

Vinyes a Sant Martí Sarroca | Angela Llop (CC)

Els resultats d’un estudi conjunt de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi indiquen que l’aplicació d’extractes vegetals de cua de cavall i d’ortiga, respectuosos amb el medi ambient, són efectius a l’hora d’estimular la resistència dels conreus de vinya davant de diferents problemes com ara les malalties fúngiques, fent augmentar indicadors com ara els nivells de silici en fulles i els d’hormones de senyalització de defensa.

Les malalties produides per fongs són una de les causes principals de la devaluació del preu del raïm i dels seus derivats i els fungicides químics i sintètics, molts dels quals tenen en el coure un dels seus components principals, han anat perdent efectivitat amb el temps per l’aparició de fongs més resistents. El seu ús, a més, s’ha restringit progressivament pels efectes negatius en el medi ambient que té la seva aplicació sostinguda. Aquest estudi, doncs, podria confirmar l’existència d’una alternativa viable i sense contrapartides ecològiques per lluitar contra determinats tipus de malalties de la vinya, com ara la Botrytis.

Nou comentari