VadeVi
Els falcons, els nous membres de la família Gramona
  • CA
Teresa Martínez i Jaume Gramona amb un falcó pelegrí
Teresa Martínez i Jaume Gramona amb un falcó pelegrí | Gramona

!--akiadsense-->

A més de les abelles, les vaques de l’Albera i els cavalls entre d’altres, ara a Gramona a Sant Sadurní tenen uns nous convidats. Són falcons pelegrins que formaran part de la família durant un mes. En aquesta finca aprendran a volar i a caçar, però quan facin perfectament les dues coses hauran de marxar.

I és que aquestes aus seran les encarregades de convertir-se en l’element dissuasiu per fer fora els estornells o si més no per evitar que en mengin el raïm quan comença a ser madur. Les plantes que pitjor ho passen en aquest sentit i en les que s’arriben a registrar pèrdues de fins a un 30% de la producció són les de macabeu i chardonnay.

Fins ara per evitar aquesta afectació es feia amb canons de so i amb enregistraments de sons d’àguila per espantar-los. Però aquests sistemes tenen un impacte important sobre la contaminació acústica de la finca.

Una altra de les opcions que es va fer servir a Gramona és la col·locació de grans estels lligats a pals molts alts. Feien una mica la funció de l’espantaocells clàssic amb una estètica més bonica. Se n’han de posar dos cada hectàrea i és bastant efectiu. Ara bé, cal que es vagin canviant de lloc perquè els estornells s’acostumen i aprenen que aquell element no és perillós. També s’havien provat les malles protectores però amb poca efectivitat. Però és que a més la podien tenir amb la vinya emparrada però ara que el celler aposta per la vinya en vas, és molt poc operatiu aquest sistema.

És per això que es va optar pels falcons. Arriben molt petits al celler. Durant un temps se’ls ha d’alimentat cada dia dos cops a la mateixa hora. Cal ser molt estrictes, explica Teresa Martínez a Vadevi. Ella és la responsable de vinya de Gramona i també de la granja. “Ha de ser cada dia a la mateixa hora, matí i tarda. Pugem a la torre que hem instal·lat a la finca i els hi donem de menjar. D’aquesta manera s’acostumen i tenen garanties de que allà en trobaran”. I és que aquesta és la manera de garantir que quan aprenen a volar no s’escaparan i sempre acabaran tornant a casa.

Aquest és el segon pas: aprendre a volar. La Teresa i el seu equip amb els binocles en mà vigilen com a poc a poc en van aprenent i finalment aixequen el vol. Tal com es mostra en aquest vídeo.

La garantia del menjar els farà tornar a la torre perquè no saben caçar encara i mentre volin espantaran els ocellets que que vulguin anar a picar el raïm.

Aquesta torre és el niu dels falcons pelegrins de Gramona
Aquesta torre és el niu dels falcons pelegrins de Gramona | M.R.F.

!--akiadsense-->

La tercera i última fase és anar observant aquesta aus amb molt de deteniment perquè en el moment que aprenguin a caçar hauran acabat la seva funció. Si cacen ja no tenen la necessitat de tornar a casa. I és per això que en aquest moment acaben el seu stage al celler i passaran a tenir una altra vida, unes altres responsabilitat i unes altres funcions.

Tot això passa en un mes. Algun s’escapa, però des de Gramona s’han preocupat que sigui una espècia autòctona i que arribat el cas aquesta au no destorbi l’ecosistema de la zona. De moment n’estan contents i repetiran l’experiència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa