VadeVi
Falset convertirà una antiga fàbrica tèxtil en un viver de celleristes
  • CA

La comarca del Priorat continua apostant fort pel sector vitivinícola. I ho fa ara a partir d’un nou projecte liderat per l’Ajuntament de Falset que contempla la compra de l’antiga nau de la fàbrica tèxtil Falbar per impulsar-hi el primer viver de cellers del Priorat i un espai d’enoturisme.

L’operació de compra s’eleva a 377.520 euros, que es preveuen retornar en un préstec a quinze anys. La realització de tots dos projectes suposaria una inversió final d’uns 3 MEUR i l’alcalde de Falset, Carlos Brull, ha apuntat que per dur-ho a terme caldrà la implicació econòmica d’altres institucions supramunicipals. De moment, apunta l’alcalde, compta amb el suport d’agents vinculats al sector vinícola del conjunt de la comarca, però ha fet una crida perquè altres administracions, com és el cas de la Generalitat o la Diputació de Tarragona, materialitzin el seu suport mitjançant ajudes econòmiques en un futur.

Sigui com sigui, un cop adquirit l’edifici, que es troba al centre del nucli urbà i consta de dues plantes d’uns dos mil metres quadrats cadascuna, l’Ajuntament hi farà unes actuacions d’urgència per evitar-ne el deteriorament. Tot i això, el batlle assenyala que la conservació de l’edifici és correcta i que l’estructura es troba en bon estat.

L’antiga fàbrica tèxtil Falbar té dues plantes d’uns 2.000 metres quadrats cadascuna | Foto: Ariadna Escoda, ACN

Un viver de celleristes per a emprenedors

A la planta baixa de la nau industrial s’hi ha projectat, segons informa l’ACN, el primer viver de cellers de tot el Priorat. La proposta es planteja com un espai on emprenedors del món del vi podrien comptar amb tot l’equipament necessari perquè puguin crear i posar en marxa el seu propi projecte vitivinícola a la comarca. Hi preveuen zona de recepció de raïm, de desrapadora i premses, un laboratori, dipòsits de fermentació, espai de criança, zona per embotellar, sales climatitzades i un magatzem.

El projecte ofereix una proposta de cotreball on els integrants puguin compartir eines i costos durant la fase inicial d’arrencada del seu negoci. En un primer estadi, s’ha fet el càlcul que podria donar cabuda a una desena de professionals.

Espai enoturístic

La planta superior de l’antiga fàbrica tèxtil es destinarà a la projecció d’un espai turístic que incorporarà una àrea d’informació i reserva d’activitats, espais expositius immersius, zones de tast i de presentació. Si la proposta rep el vistiplau dels fons Next Generation, podria convertir-se en una realitat el 2025 i posicionar la capital del Priorat com un punt de divulgació d’aquest sector.

L’interior de la fàbrica abandonada, amb restes de l’activitat manufacturera original | Foto: ACN

Feiber, antiga fàbrica que feia camises

L’empresa Falbar va estar en actiu fins fa onze anys, després que presentés concurs de creditors. A la fàbrica hi van arribar a treballar unes 700 persones, moltes de les quals del poble, però des del tancament del negoci la nau va quedar en mans de quatre entitats bancàries. Ara, l’operació de compra amb l’Ajuntament de Falset s’ha materialitzat per 377.520 euros. Segons Brull, la situació financera del consistori ha fet possible l’endeutament, amb un préstec que s’haurà de retornar en els pròxims quinze anys.

Actualment, al primer pis s’hi poden veure encara vestigis de l’antiga fàbrica que elaborava camises. Part de la maquinària, així com la cadena de planxada, les bobines i els botons encara són presents en aquest espai que en un futur albergarà l’espai enoturístic que pretén ser un punt de divulgació de la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa