VadeVi
Família Torres fa 150 anys com a celler familiar de prestigi internacional
  • CA
150 anys de Familia Torres

!--akiadsense-->

Si bé els orígens de la Família Torres com a viticultors estan documentats des del 1559, no va ser fins al 1870 que els germans Miguel i Jaime Torres Vendrell van fundar ‘Casa Torres y Compañía, cosechero y exportadora de vino’ a Vilafranca del Penedès. Al llarg d’aquests 150 anys, cinc generacions de la mateixa família han sabut afrontar les vicissituds de cada època i contribuir al desenvolupament del negoci amb una visió innovadora per fer de Família Torres un referent del vi espanyol al món.

La cinquena generació, representada per Miquel i Mireia Torres Maczassek, continua avui transmetent el llegat familiar, des del respecte per la terra i la tradició i apostant també per la innovació, però amb el repte constant que per a la viticultura actual suposa l’emergència climàtica.

Per a Miquel Torres, director general de Família Torres, “la nostra principal fita ha estat mantenir el celler en mans de la família durant tots aquests anys, amb cada generació innovant a la seva manera i aportant la seva particular visió al desenvolupament del negoci. Em sembla extraordinari que haguem arribat fins aquí i és una sort poder seguir fent allò que ens apassiona: elaborar vi i cuidar les vinyes. Ara, el repte més important que tenim és el canvi climàtic”.

El celler del Penedès haurà reduït aquest 2020, si es compleixen les previsions, un 30% les seves emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, en relació al 2008, quan va establir la lluita contra el canvi climàtic com un dels seus principals eixos d’actuació mitjançant la implementació de mesures d’adaptació i mitigació. Per al 2030, s’ha fixat com a nova meta arribar al 55% de reducció de la seva petjada de carboni gràcies, principalment, a l’ús d’energies renovables, eficiència energètica, mobilitat sostenible i reforestació, mentre que l’adaptació passa sobretot per buscar nous escenaris a zones més fredes i varietats més resistents.

A més de practicar una viticultura ecològica en gran part de les seves vinyes i preservar paisatges amb vinyes històriques, la cinquena generació de la Família Torres s’està focalitzant en l’elaboració de vins de petites produccions procedents de finques singulars i aposta per varietats ancestrals recuperades com a solució al nou escenari climàtic. Un projecte iniciat fa més de 30 anys que li ha permès identificar, d’entre les més de 50 recuperades, almenys 6 varietats amb gran potencial enològic i aptituds per adaptar-se a les altes temperatures i a la sequera ja que es tracta de varietats de maduració tardana i marcada acidesa.

Cinc generacions dedicades al vi i a la vinya

Fa 150 anys, els Torres van passar de ser petits viticultors del Penedès a convertir-se en comerciants de vi gràcies a l’esperit emprenedor del Jaime, que havia fet fortuna a Cuba abans de tornar al Penedès i associar-se amb el Miguel, el seu germà viticultor. El negoci va néixer amb vocació exportadora i aviat va iniciar la seva expansió. Juan Torres Casals, fill de Miguel Torres Vendrell, va començar a destil·lar vins per elaborar brandis, mentre que el fill d’aquest, Miguel Torres Carbó, va haver d’afrontar un dels períodes més difícils de la historia de la família: el bombardeig del celler durant la Guerra Civil. Una vegada reconstruït, va prendre l’encertada decisió de començar a embotellar vins, fet que li va permetre consolidar la marca Torres i expandir-se per tot el món.

La quarta generació, amb Miguel A. Torres, va modernitzar les tècniques enològiques i va introduir varietats franceses, amb les que va elaborar vins com Mas La Plana o Milmanda, capaços de competir amb grans vins del món. També va ser el responsable de l’expansió del celler des d’un punt de vista productiu, amb la implantació a Xile el 1979, amb Miguel Torres Chile, i a Califòrnia uns anys més tard, amb Marimar Estate.

Amb la incorporació de la cinquena generació al negoci, Família Torres va iniciar la seva incursió a les principals zones vinícoles espanyoles (Ribera del Duero, Rioja, Rueda i Rías Baixas), un patrimoni de cellers i petites vinyes que se sumaria al que ja tenia a Catalunya, concretament al Penedès, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre.

Amb prop de 2.000 hectàrees de vinya, nou cellers a l’Estat espanyol i presència a 150 països, Família Torres controla minuciosament tot el procés des del cep fins a la copa. Els seus vins conformen avui un mosaic de vinyes assentades sovint en propietats històriques i paratges singulars, vins que busquen recollir l’essència de cadascuna d’aquestes vinyes i que parlen de manera honesta d’aquests paisatges, amb els seus terrers i varietats. Mas de la Rosa (DOQ Priorat), Purgatori (DO Costers del Segre) o Vinyarets (DO Penedès), són alguns dels seus últims llançaments.

En el present de Família Torres, conviuen el valor d’un llegat vinícola ancestral, la identitat d’una empresa familiar que mira a llarg termini, el caràcter innovador que ha caracteritzat el celler durant la seva extensa trajectòria i el compromís ambiental. Uns valors que han contribuït a projectar i enfortir la seva imatge en els mercats internacionals i fer-la mereixedora de reconeixements com el de la marca de vins més admirada del món (World’s Most Admired Wine Brand), que li ha atorgat la revista britànica Drinks International en quatre ocasions. A més, Família Torres forma part de les Primum Familiae Vini, una associació que integra 12 de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses del món, i ha fundat recentment el grup International Wineries for Climate Action per impulsar la descarbonització del sector.

Celebració del 150 aniversari

Per celebrar els seus 150 anys d’història, Família Torres està treballant en l’edició d’un llibre commemoratiu que recollirà les principals fites de la seva llarga trajectòria i les aportacions de cadascuna de les cinc generacions al capdavant del negoci, il·lustrades amb anècdotes i fotografies inèdites. També organitzarà diversos esdeveniments per a col·laboradors, clients i professionals del sector a diferents països al llarg de l’any, amb un sopar de gala com a acte central que tindrà lloc el mes de maig a l’antic celler de Vilafranca del Penedès, on va començar a escriure la seva història.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa