Celler Purgatori de Torres

!--akiadsense-->

Família Torres ha finalitzat la construcció del seu celler a Costers del Segre, situat a l’històric Mas de l’Aranyó del s. XVIII, al cor de Les Garrigues (Lleida). Batejat amb el nom de Purgatori, el nou celler referma el projecte en aquesta zona de llarga tradició vitivinícola, que va iniciar fa gairebé vint anys amb l’adquisició d’una finca de 870 hectàrees.

Construït amb criteris d’eficiència energètica, el celler està plenament integrat en el paisatge i manté l’estètica de la masia original. És un espai funcional de 1.800 m2, banyat amb llum natural a través de grans finestrals i en el qual s’han utilitzat materials nobles de proveïdors de la zona que imprimeixen elegància al celler. Disposa de 46 dipòsits de diferents mides i materials per a la fermentació i criança del vi; els de formigó són únics, ja que han estat fabricats amb una barreja de terra de la pròpia vinya amb la idea de potenciar l’expressió de procedència del vi. També compta amb una sala d’envelliment amb capacitat per a 400 bótes.

Celler Purgatori de Torres

!--akiadsense-->

Com a homenatge als monjos de Montserrat que van habitar la masia a partir de l’any 1770 per conrear la terra i proveir d’aliments a la diòcesi, el celler connecta amb l’antiga cava subterrània on aquests primers residents elaboraven i guardaven el seu vi. La Família Torres també ha rehabilitat part de l’edifici històric, convertint en sala de tast l’espai que els monjos probablement utilitzaven com a menjador.

Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres: “Amb aquest nou celler, recuperem el passat vinícola d’aquesta finca històrica, en la qual durant molts anys s’havia elaborat vi. Volem retre homenatge a tots aquells que ens van precedir en aquest lloc, i en especial als primers habitants, els monjos que van saber veure el potencial vinícola d’aquesta terra”.

Celler Purgatori de Torres

!--akiadsense-->

El celler s’estrenarà amb la verema d’aquest any i es destinarà a l’elaboració del vi Purgatori, un vi elaborat amb varietats típicament mediterrànies com la garnatxa i la carinyena i procedent de la vinya que es troba davant de l’edifici. És l’únic vi de la Família Torres emparat sota la DO Costers del Segre, el nom del qual simbolitza la dura vida dels monjos que eren enviats a aquesta zona, allunyada del monestir, probablement com a penitència.

Aquest és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat. Compta amb 200 hectàrees de vinya ecològica, repartides entre la vall i els vessants que arriben als 550 metres en el punt més alt. Es tracta d’una vinya molt qualitativa gràcies al clima extrem, típicament continental, amb una gran amplitud tèrmica durant l’estiu. Això, i la falta d’aigua, afavoreixen una lenta maduració del raïm que dona lloc a vins de gran intensitat aromàtica.

Pel seu clima extrem, aquesta finca és també un camp de proves per a l’experimentació de les varietats de raïm ancestrals que ha recuperat la Família Torres en els últims trenta anys, i comprovar si són varietats, no només amb alt potencial enològic, sinó també resistents al canvi climàtic. D’entre totes elles, la gonfaus és una de les que millor s’ha adaptat a aquesta finca lleidatana i per la qual està apostant la família amb diverses plantacions experimentals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa