VadeVi
Família Torres recupera xifres de facturació prepandèmiques

Família Torres celebra les xifres del tancament d’aquest darrer 2021, en què ja s’estarien recuperant i assimilant al període previ a la Covid. Segons apunta el director general del celler, Miquel Torres Maczassek en una entrevista a l’ACN, han tancat l’any amb una “clara recuperació” de la facturació que s’apropa a l’increment de gairebé el 20%, situant-se als mateixos nivells que el 2019.

La firma, comenta el director general, ha viscut un “efecte V” durant el darrer any, amb un inici marcat per la covid però compensat per unes “xifres històriques” durant els últims mesos. A l’espera de tancar l’exercici fiscal, celebra uns resultats “molt bons” i confia que seguiran a l’alça aquest 2022. Durant el nou any, Torres preveu estendre l’agricultura regenerativa per lluitar contra el canvi climàtica i en una dècada, reconvertir les més de 1.700 hectàrees que la companyia té a Catalunya i Xile.

A més a més, detalla que la recuperació ha estat similar a nivell espanyol i estranger, si bé apunta que les vendes a l’exterior es van reactivar “de forma més ràpida”. La firma no precisa dades sobre el nombre d’ampolles distribuïdes, però apunta que les restriccions a la restauració i la falta de turistes van fer que el consum intern costés més de remuntar. Per contra, els habituals visitants que no viatjar per la covid van optar comprar vins de la firma des dels seus països, assegura. A Anglaterra i Alemanya va haver volums “històrics” d’exportacions.

El celler va viure un repunt de vendes molt accentuat a l’octubre, amb un increment del 55% respecte a la situació d’abans de la pandèmia. “Mai havíem facturat tant a aquestes alçades de l’any”, diu Torres Maczassek, que atribueix aquestes xifres disparades a la voluntat dels consumidors de celebrar un Nadal “de retrobament” i també al “neguit d’aprovisionament” provocat per la crisi logística.

Torres Maczassek lamenta que aquesta darrera qüestió va provocar “tensions importants” en la producció dels vins per la falta d’estoc d’algunes matèries primeres i per la conseqüent inflació. Assegura que la situació encara s’arrossega a dia d’avui i destaca que hi ha hagut un augment de preus “molt gran” en tot l’engranatge de les exportacions. “Ho hem hagut de traspassar poc a poc al consumidor”, admet, mentre es mostra expectant al comportament de l’economia aquest 2022.

Per al nou exercici, la previsió de la companyia vinícola és millorar les dades del darrer any. Al mercat espanyol, confia que el turisme recuperarà múscul i que això revertirà en el consum de vins i també en les visites a les seves instal·lacions. A nivell internacional, auguren que els mercats on s’ha fet un “rècord” de vendes es torni a trencar el sostre. L’assignatura pendent a recuperar és l’activitat a les botigues lliures d’impostos, ‘duty-free’, on el vi està un 50% per sota dels nivells del 2019.

Objectiu: Canviar el mètode de conreu de 500 hectàrees en cinc anys

Torres Maczassek ha situat l’expansió de l’agricultura regenerativa com a “pal de paller” del 2022. “Els últims anys ens hem centrat molt en reduir la petjada del carboni en l’elaboració dels vins, però quedava pendent veure què es pot fer directament des del conreu “, apunta. Celebra la tendència que hi ha arreu conrear amb mètodes ecològics per mitigar el canvi climàtic, però avisa que “no n’hi ha prou”.

El director general de Família Torres sosté que cal implementar l’agricultura regenerativa perquè, diu, permet reduir l’erosió del sòl, dotar-lo de més capacitat per captar l’aigua i fer-lo més resilient als temporals. Al mateix temps, destaca que la vinya té més capacitat de captar CO2. Deixar créixer una cobertura vegetal, no llaurar cada any tota la terra i fer pasturar animals per a la poda són alguns dels elements a introduir.

El propòsit del celler és canviar el mètode de conreu de 500 de les seves hectàrees en cinc anys. Al cap d’una dècada, la intenció és que les més de 1.700 hectàrees que té a Catalunya i Xile ja es treballin seguint l’agricultura regenerativa. Torres Maczassek remarca que és un mètode “alineat amb allò que necessita el planeta” i avisa que, si no s’hi aposta, els conreus no estaran preparats per adaptar-se a l’escalfament de la Terra. “Cal incrementar la vida i fertilitat dels sòls”, insisteix.

Torres Maczassek insta la Generalitat a “centrar-se” en aquesta transformació de les vinyes. Creu que “no tot el pes del canvi ha de recaure en els viticultors” i demana ajudes econòmiques per a què els pagesos puguin dotar-se de material per canviar el mètode de conreu. Al mateix temps, defensa que els agricultors que apostin per la regeneració s’haurien de poder beneficiar dels crèdits de carboni. Considera que accedir a aquests diners fomentaria la repoblació dels camps.

Al mateix temps, dona suport a les queixes dels viticultors respecte al preu del raïm i al sobrecost que té la producció ecològica i l’aplicació de pràctiques regeneratives. “Si hi ha més feina a la vinya per aconseguir un raïm de més qualitat, òbviament hi ha d’haver una contraprestació”, defensa.

D’altra banda, Família Torres continua desplegant el projecte de recuperació de varietats ancestrals. El director general assegura que la iniciativa ha permès recuperar 60 varietats de raïm pre fil·loxèriques, algunes de les quals tenen “un gran potencial” per afrontar el canvi climàtic, ja que són de maduració més tardana. De moment, n’hi ha sis que s’estan utilitzant per produir vins comercialitzables. Al llarg del 2022 sortiran al mercat els primers vins fets amb la varietat Pirene.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa