“El Festival Gastronòmic Corpinnat està consolidat“. Ho diu amb contundència Carles del Amor, nou gerent de la marca, pocs dies abans que finalitzin les últimes convocatòries d’aquesta quarta edició. Aviat es donaran a conèixer xifres definitives, però de moment, la valoració és molt positiva. “Vam presentar el programa i l’endemà ja havíem penjat el cartell de complet en un dels sopars”, recorda a tall d’anècdota el gerent. No tan sols això, sinó que aviat es van anar omplint la resta de localitats. “Hem tingut molt d’èxit perquè les reserves han anat molt de pressa”. Sigui com sigui, en l’edició d’enguany els cuiners de més de 30 restaurants han portat la seva cuina als espais més singulars dels cellers al Penedès per crear maridatges únics.

Júlia Bernet i la cuina del Casamar
El dilluns 1 de juliol, Quim Casellas, xef del restaurant Casamar de Llafranc, oferia al celler Júlia Bernet des del Pago, una entitat de població del municipi de Subirats, un menú degustació dedicat a una de les joies gastronòmiques més preuades de casa nostra, la gamba vermella de Palamós.
Cuinada de diferents maneres que van permetre gaudir de tot el potencial que aquest crustaci pot oferir i combinada amb molt d’encert i criteri amb els vins i els escumosos del celler Júlia Bernet. Es va poder gaudir de tota la col·lecció d’escumosos del celler, l’Exsum Rosat, l’Ú, l’Exsum, l’R-130 i el Maria Bernet. La traca final d’aquest sopar va ser quan els assistents van poder gaudir, degollat en directe, del Maria Bernet 2010, un escumós que amb gairebé 168 mesos de criança va acompanyar amb eficiència i elegància un estratosfèric mar i muntanya de pollastre de pagès, sèpia i gamba de Palamós. Un maridatge que va fer posar els pèls de punta a tothom.

Gramona i el Quim de la Boqueria
Un altre dels sopars que es van dur a terme en aquest 4t Festival va ser el que va portar la cuina del popular restaurant el Quim de la Boqueria, situat al bell mig del Mercat de la Boqueria, fins al celler històric de Gramona.
En aquest sopar es va recrear la famosa i cobejada barra del Quim de la Boqueria a l’interior del celler que tenen al centre de Sant Sadurní d’Anoia. En Quim Márquez i el seu soci i cocreador del Hidden Boqueria, Aitor Olabegoya, van oferir un sopar basat en els plats més reconeguts d’aquests dos xef i que tant d’èxit han tingut durant tants d’anys en el seu espai del mercat de la Boqueria. No hi va faltar la tonyina vermella, la carn de Wagyu, els ous ferrats del Quim de la Boqueria, aquesta vegada acompanyats de ceps, l’arròs melós de pop i festucs i el filet de vedella amb la famosa versió de la salsa Cafè de París del Quim.
El celler Gramona va oferir una tria dels seus escumosos més emblemàtics, com el Gramona Imperial Magnum 2018, el Gramona Innoble 319, el Gramona III Lustros 2015 i el Gramona Celler Batlle 2014 per acompanyar les creacions dels xefs.

Un esdeveniment que va néixer en pandèmia
L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC) ha organitzat per quart any el seu Festival Gastronòmic, una iniciativa que va sorgir l’any 2021 per contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia a la restauració i que ha esdevingut amb només quatre edicions una cita de referència per a tots els amants dels vins i la gastronomia.
“El primer any, recorda el gerent, es van organitzar molts sopars, i amb els anys hem reduït una mica el nombre de convocatòries”. Enguany hauran reunit unes quaranta persones de mitjana a uns quaranta sopars, sumant uns 1.600 sopars en un mes i mig. “Una bona xifra“, valora Del Amor, que no només té impacte en els cellers, els xefs i les marques, sinó que també ho entenen com un valor afegit pel territori. “Molta gent ve expressament al Penedès, entre setmana, i genera un impacte econòmic com els qui decideixen quedar-s’hi fins i tot a dormir”. En conclusió, “estem contents amb el format, que anirem fent créixer, de fet, l’any vinent ens plantegem allargar fins a la cinquantena”, conclou. Aquests sopars són una molt bona ocasió per poder conèixer el territori i els vins escumosos dels cellers que formen aquest col·lectiu.