VadeVi
Finalitza el projecte de R+D VINYSOST, liderat pel grup Codorníu
  • CA
Projecte Vinysost

!--akiadsense-->

El consorci que ha desenvolupat VINYSOST s’ha reunit a la seu del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) per clausurar aquest projecte d’R+D que es va iniciar l’agost de 2014. Sota el títol “Nuevas estrategias vitivinícolas para la gestión sostenible de la producción en grandes superficies y el incremento de la competitividad de las bodegas en el mercado Internacional”, vuit socis empresarials (Grup Codorníu Raventós– líder del consorci-, La Rioja Alta, S.A, Familia Torres, Bodegas Barbadillo, Francisco Oller, Lallemand Bio, Martín Códax y Bodegas Roda) I deu grups d’investigació espanyols han participat en aquesta iniciativa. VINYSOST ha comptat amb un pressupost de 7,5 milions d’euros, dels quals més de 6 milions d’euros han estat aportats pel CDTI I cofinançats pels fons FEDER de la Unió Europea.

Maria Vega Gil, directora de Certificación y Compra Pública Innovadora del CDTI, Mireia Torres presidenta de l’Asociación de la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV) i directora d’Innovació i Coneixement de Familia Torres, i Miguel Sancho, responsable de Desenvolupament Enològic R+D de Codorniu, han intervingut en l’acte de clausura i han coincidit en destacar la “col·laboració real” que s’ha donat entre les empreses i els centres d’investigació del consorci a l’hora de desenvolupar el projecte VINYSOST. Gil ha donat l’enhorabona a tots els participants per haver assolit els objectius plantejats mitjançant aquesta “col·laboració de veritat”. Per la seva part, Torres ha agraït a Codorniu el lideratge de la iniciativa i ha presentat l’aposta de la PTV per unir esforços per impulsar la innovació en el sector mitjançant projectes com VINYSOST. En aquesta línia, Sancho ha reconegut que “el bonic d’aquest projecte” ha estat, precisament, aquesta feina conjunta entre tots els membres del consorci, el que ha permès assolir molt bons resultats.

En el projecte VINYSOST han estat representades un total de vuit Comunitats Autònomes: Catalunya, Andalusia, La Rioja, Galicia, Madrid, Valencia, Aragó i el País Basc. A més, el projecte ha suposat la creació de 24 llocs de treball, 6 més dels que estaven previstos en el seu llançament. Cal destacar també que aquesta iniciativa ha estat recollida en 3 tesis doctorals, en 31 participacions i publicacions en congressos, en 37 articles científics i en més de 130 informes parcials que recullen els resultats més importants assolits.

Àmbits d’actuació

Per complir amb l’objectiu final de millorar la sostenibilitat i el caràcter competitiu dels vins espanyols en el mercat internacional, VINYSOST establia tres grans àrees d’estudi. La primera d’elles, coneguda com a VITISOST, es centrava en el disseny d’estratègies per a la producció sostenible en grans vinyes, incloent treballs sobre el seu estat sanitari (plagues i malalties), la seva gestió i mecanització, la implementació de millores tecnològiques en vinyes i de productes alternatius i millorats per optimitzar el moment de verema, tan en varietats blanques com en negres. Tot orientat a millorar la qualitat del raïm i controlar el seu creixement en grans superfícies vitícoles, com a base per a l’elaboració de vins de qualitat.

La segona àrea, ENO+, estava orientada al desenvolupament d’estratègies per a la millora i modelització de la correcta evolució i estabilitat del vi, cercant l’assegurament del seu període òptim de consum i donant resposta així a les necessitats i gustos actuals del consumidor internacional. Per això, s’han dissenyat eines i marcadors relacionats amb el control de l’estabilitat aromàtica, sensorial, química i microbiològica dels vins en tota la seva cadena de producció, gràcies a un millor coneixement del paper de l’oxigen en tot el procés vitivinícola.

Finalment, la tercer o WINESOFT, pretenia millorar la sostenibilitat integral vitivinícola (del cep a l’ampolla), mitjançant el càlcul per empresa de l’empremta de carboni i hídrica, així com del cicle de vida i el seu cost. D’aquesta manera s’ha buscat la manera de compatibilitzar l’obtenció de produccions de qualitat i la competitivitat empresarial amb el respecte al medi ambient.

En els propers mesos, el consorci de VINYSOST elaborarà un informe amb totes les conclusions tècniques, donant a conèixer així totes les innovacions que s’han assolit en el marc d’aquest projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa