VadeVi
La Fira del Vi del Priorat eleva encara més el seu sostre
  • CA
La Fira del Vi de Falset 2019
La Fira del Vi de Falset 2019 | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

La Fira del Vi de Falset, i el seu gran programa paral·lel, ha viscut una edició molt notable. Novament s’ha elevat el sostre de participació i qualitat. Hi ha participat la xifra rècord de 83 cellers. La fira, que obria portes divendres a la tarda però que inaugurava el migdia de dissabte el president de la Generalitat, Quim Torra, ha estrenat un espai solidari i ha fet un pas més apostant per la qualitat. No obstant això, s’han tornat a formar llarguíssimes cues per adquirir els tiquets. Les cerveses, els vermuts, els olis, les ostres del Delta, l’enoturisme, els vins solidaris, els vins de Mallorca, la dansa urbana, els gegants, els castells, presentacions literàries o microteatre també han estat protagonistes.

El bon moment de la Fira del Vi de Falset, que ha arribat ja a la seva 24ena edició, coincideix amb el bon moment d’unes DO Montsant i DOQ Priorat que podrien reescollir aquest mes de maig a Pilar Just i a Sal·lustià Álvarez, respectivament, com a presidents dels seus consells reguladors. Tant la DO Montsant com la DOQ Priorat busquen desmarcar-se dels preus excessivament baixos. La DO Montsant compta amb 1.863,80 hectàrees, entre 700 i 750 viticultors, 53 cellers, una producció de 7.359.553 quilos de raïm a la campanya del 2018 i amb unes vendes de 6.226.865 ampolles (2017). La DOQ Priorat compta amb 2.010 hectàrees, 532 viticultors i 109 cellers (111 a la propera verema). La producció és de 6,5 milions de quilos de raïm. A més, la DOQ Priorat vol fer un nou salt visibilitzant la qualitat associada als millors paratges i a les vinyes velles (plantades fa més de 75 anys) a través del projecte ‘Els Noms de la Terra’. Es tracta d’un nou sistema classificatori piramidal on en el vèrtex superior s’estrenen els vins de Gran Vinya Classificada.

Pep Sala, Gerard Quintana i un ‘off’ espectacular

L’off de la Fira ha tornat a ser espectacular. L’agenda és tan atapeïda que es fa pràcticament impossible assistir a tots els actes. Ja va ser un èxit el 27 d’abril la Nit de les Mines, una festa gastro-tast dels vins dels cellers dels pobles de Bellmunt del Priorat i del Molar en què es van poder tastar més de 40 vins emparats per la DOQ Priorat, degustar sis tapes elaborades pels restaurants Mas del Trucafort i Quinoa Restaurant, gaudir de música en directe pel grup de versions de soul SM4 i un final de festa amb els DJ’s Glass & Wine. Hi va participar la xifra rècord de 350 persones.

Més de quaranta cellers van prendre part la tarda de divendres passat a l’Absis del Castell de Falset en un 19è Tast de Blancs organitzat per les enoteques Aguiló Vinateria i Vins i Olis del Priorat. També divendres a la tarda es va fer a Cal Porrerà de Porrera l’Orgànic Soirée, un tast de Vins Ecològics, Naturals i Biodinàmics del Priorat i el Sud de Catalunya destinat principalment a professionals del món del vi, la gastronomia i l’enoturisme. Ja al vespre de divendres l’associació Cellers de Porrera, formada per 22 cellers, va organitzar a la plaça de l’Església del poble una brillantíssima onzena edició del tast Carinyenes a Porrera, que va permetre degustar les millors carinyenes de les collites 2017/18 maridades amb música en directe i amb la millor oferta gastronòmica dels actes paral·lels de la Fira. Van tancar l’aforament amb 257 persones. El president de l’associació Cellers de Porrera, Gerard Batllevell, afirma que “un any mes ha estat un esdeveniment-tast de referència dins el món del vi·. També afegeix que “sense cap pretenció, està sent més i més prestigiós entre els wine lovers”.

El tast de carinyenes a Porrera 2019
El tast de carinyenes a Porrera 2019 | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Paral·lelament a la celebració del tast Carinyenes a Porrera, a dos quarts de nou del vespre, Pep Sala va oferir a Falset el concert d’inauguració de la Fira del Vi.

Capçanes “es consolida i reinventa”

Per tancar el divendres el Celler Capçanes va rebre a partir de les 23 hores un miler de persones a la tretzena edició de la Nit de les Garnatxes, tot i l’amenaça de pluja. Un veterà Gerard Quintana hi va posar la música i quatre cellers de la DO Pla de Bages (Abadal, Oller del Mas, Can Serra dels Exibis Viticultors i Celler Sanmartí) van ser els convidats. Les quatre garnatxes de Capçanes del 2018 (panal, calissa, llicorella i argila) es van harmonitzar amb desiguals tapes de dos restaurants amb estrella Michelin: Rincón de Diego i Can Bosch. La cambrilenca Nuri Mariné hi va exposar les seves pintures i Mari Pena les seves fotografies.

La Nit de les Garnatxes al Celler de Capçanes 2019
La Nit de les Garnatxes al Celler de Capçanes 2019 | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

La sommelier de Celler Capçanes Anna Casabona diu que aquest acte és “una nit que es consolida i es reinventa”. Es refereix al fet que “cada any ens veiem obligats a oferir alguna cosa més. Després de tretze edicions en que molta gent de la comarca i d’altres llocs han vingut, hem de fer que segueixi sent atractiva”. Casabona ja anuncia que “l’any que ve n’hi haurà més, i millor”.

El 13è Tast amb Llops, “l’edició del canvi a millor”

El dissabte es va iniciar amb una nova edició del Tast amb Dones al Celler Clos Figueras de Gratallops, una mostra de vins DOQ Priorat i altres DOs invitades elaborats per dones enòlogues. Dels actes de dissabte va tornar a destacar amb llum pròpia, tot i la seva justeta proposta d’acompanyament gastronòmic, el Tast amb Llops de l’Hotel Cal Llop de Gratallops. L’objectiu del Tast amb Llops és “promocionar i posar a l’abast del públic grans vins elaborats pels cellers de Gratallops, centre neuràlgic de la D.O.Q. Priorat, als que normalment costa accedir”. La mostra genera tanta expectació de wine lovers que sempre penja el cartell de complet força abans de celebrar-se, tot i els 50 euros que es cobra per l’entrada.

Tast amb Llops
Tast amb Llops | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Aquest any no ha estat l’excepció. Enguany s’hi van poder tastar vins tan singulars com el Zayane 2015 d’Albert Costa, enòleg i copropietari del Celler Vall Llach de Porrera. Aquesta carinyena plantada fa 85 anys a 700 metres d’altura és fruit del seu assessorament al celler més gran del Marroc, situat al nord del país, a l’entorn de Meknès, a uns 60 quilòmetres de Fes. No hi van faltar grans vins com els Dofí i Gratallops 2017 (Álvaro Palacios); Clos Figueres; Laurel (Clos i Terrasses de Daphne Glorian i Ester Nin); Clos Mogador i Manyetes; Escurçons i Pesseroles de Mas Martinet; l’Escanyavella de Marc Ripoll de Ripoll Sans; Mas Doix, 1902 i 1903 de Mas Doix… També s’han pogut tastar en primícia novetats com el primer Passeroles blanc, un vi brisat elegant i força interessant, o els millors escumosos penedesencs de Sergi Colet. També hi van participar Celler Cecilio, Celler de l’Abadia, Celler Devinssi, Fredi Torres Viticultor, Meritxell Pallejà, Sara i René Viticultors, Igneus, Gratavinum, La Furtiva d’Oscar Navas (Terra Alta), La del Terreno de Julia Casado (Jumilla) i Bodegas Vinifícate de Miguel i José Gomez Lucas (Cadis). Un total de 20 cellers han participat a la plaça de Dalt de Gratallops en aquesta edició del Tast amb Llops, que ha consolidat la denominació ‘Vins de Vila i Terroir’ estrenada l’any passat. La propietària de Cal Llop, Cristina Jiménez, diu que “la tretzena edició ha tancat superant les expectatives: 300 persones; vins d’alta qualitat marcant la vila i el terrer, la terra i l’autenticitat; ambient distès; i la possibilitat de tenir contacte directe i conversa pausada amb elaboradors”. També afegeix que “la 13 es confirma com l’edició del canvi a millor” i que “el primer dels actes satèl·lit d la Fira del Vi continua creixent”.

Una vuitantena de persones va participar aquest diumenge al recinte del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat a un nou Tast de les Mines. És un tast vertical dels vins de gamma extra de cada celler de les anyades 2018 (la que ha entrat a bótes), la 2017 (la que s’acaba d’embotellar)i l’anyada en curs (la que està a la venda). S’han pogut tastar més de 30 vins amb la primícia de fer-ho abans de treure’ls al mercat.

Els actes continuaran aquesta setmana. Els dies 9 i 10 de maig es fa a la Cartoixa d’Escaladei el Simposi internacional ‘Paisatge, agricultura i dona’, en el qual hi participaran personalitats dels cinc continents. El Simposi pretén crear lligams de col·laboració entre paisatges, iniciatives i projectes d’arreu del món que treballen pel reconeixement de models agrícoles que s’adeqüen a la idiosincràsia dels territoris, són respectuosos amb els seus valors i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa