Vinus and Brindis s’autodefineix com un nou concepte de botiga de vins en el qual hi combinen una “esmerada selecció de vins deliciosos” amb una barra on hi serveixen vins a copes i també alguna tapa per acompanyar. Actualment, des del carrer Calaf de Barcelona, posen a disposició i “juguen” amb prop de 300 referències diferents de moltes zones vitivinícoles del món. “A Vinus tenim els vins més clàssics, els que sempre demana el consumidor tradicional, i vins amb què podem sorprendre i divertir-nos, jugant a sorprendre els curiosos a qui agrada gaudir d’alguna cosa diferent”, diu Fredi Bassal, l’actual propietari.
Bassal va heretar el projecte del seu pare, un dels fundadors inicials del negoci. Té els orígens al 2003, i aleshores tenia la seu a Gràcia; però va seguir creixent i aviat se’n va poder comptar quatre franquícies. Ara és un únic espai de nou i ha fixat la seva ubicació al barri de Galvany. “Ara que em tocava a mi, diu en Fredi, vaig voler personalitzar i fer la botiga a la meva manera”, comenta.

A Vinus & Brindis en Fredi fa tàndem amb l’Alonso Duarte. “Fa onze anys que treballem junts i ens entenem molt bé, potser perquè som radicalment diferents”, comenta Bassal rient. De fet, es coneixen perfectament els gustos d’un i altre i tenen clar, quan entra una referència nova a la botiga, si agradarà l’un o l’altre només ensumant-la. Sigui com sigui, combinen la seva feina atenent i recomanant el client, seleccionant les millors referències per omplir els estants de la botiga, i destapant algunes sorpreses des de la barra. “Hem de saber trobar el moment i l’espai per cada vi”, dirà l’Alonso, “perquè hi ha referències que funcionen molt bé en botiga, que mai es demanarien a la barra, i viceversa”.
De fet, a la botiga hi tenen ben organitzades tot de referències per territoris i zones elaboradores del món, i a la barra, mai saps què t’hi trobaràs. “Sempre és una sorpresa”, diran tots dos, “Si t’apropes a la barra, et convidem a tastar alguna cosa diferent”, afegirà en Fredi, “a tria del client, o deixant-se recomanar entre una vintena de referències que sempre tenim obertes. Nosaltres preguntem: què us ve de gust, i en funció de la demanda, servim el vi que volen o el que més s’hi assembli”.

“La major part de gent que ens visita ja té un perfil descobridor” comenta l’Alonso: “Aquí et pots obrir a conèixer vins sense haver de comprar l’ampolla, a perill que no t’acabi de convèncer”. A més a més, diu, “és més divertit seure aquí que et facin un tastet, és molt més interactiu i més ric per ambdues parts. No és el mateix explicar el vi tenint la copa al davant que amb una ampolla tancada, molt preciosa, però hermètica”, comenta.
Precisament la barra és el punt de trobada de diverses activitats que s’organitzen periòdicament a la botiga. Stranger Wines, per exemple, convida cada dimarts a gaudir, a copes, de vins especials, curiosos i d’edicions molt limitades. “Servim i expliquem què hi ha al darrera de cada elaboració, perquè cada ampolla té històries que li donen una personalitat única“, comenta Fredi. “El món del vi és tan infinit i ple de sorpreses que hem de saber compartir-lo i seduir el client”.
Els divendres, seguint amb aquesta idea d’organitzar sessions divertides, hi fan el “Zumo de pepino“, una activitat que permet compartir un vi car a copes. “Aquesta idea te un origen divertit, perquè un bon dia va venir un senyor molt altiu i ens va recriminiar que no tinguéssim prou gamma de vins cars, que ell per sota dels dos-cents euros no comprava”. Ens va picar i vam pensar: deixem que tothom pugui tastar els que sí que tenim”, diu rient. “això sí, hem posat aquest nom per no atraure el client equivocat”, riuran.

Vinus and Brindis, seu per triar la millor etiqueta dels Premis Vinari 2021
Aquest proper 8 d’octubre hi haurà la Gala de Lliurament dels Premis Vinari 2021, i entre les categories que es premiaran, hi ha la de millor etiqueta de l’edició. Enguany, la seu de Vinus and Brindis ha reunit el jurat que ha avaluat les etiquetes presentades. D’aquí n’ha sortit el veredicte.
Demanant als responsables de la botiga sobre la importància de les etiquetes, comenten que és un dels elements importants a tenir en compte a l’hora de fer un vi: “Ens hem trobat amb vins magnífics que no cuiden l’etiqueta, i això fa que el vi resti punts davant l’interès del consumidor, o viceversa, vins correctes que inverteixen molt en la imatge”.
El que és important, coincideixen en Fredi i Alonso, és que cal cuidar tots els elements per igual, ja que “l’etiqueta ajuda a mostrar qui ets i a compartir allò què vols explicar amb aquell vi“.