Gotims de garnatxa blanca
Gotims de garnatxa blanca | Celler Bàrbara Forés

!--akiadsense-->

Una aportació local al món global del vi ha causat una autèntica revolució a la Terra Alta. La garnatxa blanca és el vagó de luxe del comboi dels vins catalans, cada cop més autoreferencials, però -justament per això- cada cop més universals. Parlem d’una garnatxa mecànica, amb prou potència per traslladar el nom de la Terra Alta als maleïts restaurants de Barcelona, els penúltims en assabentar-se d’un fenomen que es percep a milers de quilòmetres. Més enllà només queda la terra ignota de les prestatgeries de la gran distribució espanyola. Per tot plegat, el president de la D.O Terra Alta, Joan Arrufí, explicava aquest divendres a la inaguració de la 31a Festa del Vi de Gandesa que aquesta denominació d’origen “ha posat la comarca a l’imaginari de molts consumidors del vi arreu de Catalunya i del món” (…) “tenim una matèria prima, un cellers i uns promotors excepcionals que fan uns productes extraordinaris”.

Per la seva banda, l’alcalde del municipi, Carles Luz, demanava “seguir en la línia de l’esforç”, assegurant que la Terra Alta “és l’exemple que una zona rural pot tirar endavant”, ja que “avui som un referent”. Mateixa tesi per al director de l’INCAVI, Salvador Puig, qui afirmava que la Festa del Vi de Gandesa “és una trobada obligada d’aquest gran país vitivinícola”. A més, la festa d’enguany ha coincidit amb l’aniversari de l’empresonament d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i el mateix dia que la Fiscalia demanava penes desproporcionades de presó pels presos polítics, Puig deia que “som aquí, dempeus, convençuts que la llibertat sempre acaba guanyant i que ens en sortirem”. Amb cita del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, qui sempre parla de tres paraules: “Paciència, perseverança i perspectiva”.

L’últim en parlar va ser el pregoner de l’edició d’enguany: Vicent Sanchis. El director de TV3 començava comparant Gandesa amb Xàtiva, per criticar després que els barcelonins -ell es valencià, però viu a la capital catalana- no tenen tirada cap a la zona de la Terra Alta per estiuejar. “Els barcelonins es miren al melic, i si no miren cap el Nord. Però no miren cap a altres llocs del seus país que valen la pena, com aquest”. Sanchis també va assegurar que, “a banda de ser pregoner, intentaré ser ambaixador d’aquesta terra”, i es va dirigir explícitament als habitants de la comarca: “Haurien d’ensenyar més què són vostès perquè els barcelonins vinguin cap aquí, però més que res per ells”. I va continuar, en aquesta línia: “Segur que hi ha molts catalans que no coneixen la garnatxa blanca, i això no ho hauríeu de permetre”.

31a Festa del Vi de Gandesa

L’edició d’enguany de la Festa del Vi de Gandesa se celebra del 2 al 4 de novembre i com cada any té com a eix central la Mostra de Vins (situada a la Rambla de la Democràcia), amb representació de 32 cellers de la Denominació d’Origen Terra Alta. A més, aquest divendres al vespre es va celebrar al Celler Cooperatiu de Gandesa la 9a edició de la Nit de les Garnatxes Blanques, una trobada que s’ha convertit ja en un clàssic de la festa i on les garnatxes blanques de la DO Terra Alta són les protagonistes absolutes. Enguany es van poder degustar més de 40 vins elaborats majoritàriament amb aquesta varietat emblema de la comarca, des de vins joves fins a vins amb pas per fusta o vins de licor. La proposta gastronòmica va anar a càrrec de Vicent Guimerà, xef del restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona, guardonat amb una Estrella Michelin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa