VadeVi
La garnatxa, una varietat “versàtil, fascinant i molt intel·ligent”
  • CA

La garnatxa és una de les varietats de raïm que més s’haurà estudiat del món. Si no és així, poc s’allunya d’altres a qui s’hagi destinat més temps o recursos a conèixe’n el detall així com el comportament. Així s’ha compartit en una de les sessions de la Barcelona Wine Week en la qual s’ha pogut conèixer els resultats de diversos estudis, així com tastar una selecció de vins que s’elaboren amb aquesta varietat com a majoritària en diversos indrets del territori català.

La taula estava presidida per Joan Ignasi Domènech, responsable de l’Associació Terra de Garnatxes, i ha compartit micròfon amb en Xoán Elorduy (INCAVI) i els sommeliers Ferran Centelles i Sarah Jane Evans MW. Des de l’entitat pública del vi, Elorduy ha compartit alguns dels resultats obtinguts al voltant de la varietat que, entre d’altres, ha permès identificar cinc descriptors aromàtics que la defineixen, malgrat naixi en un o altre territori garnatxer. Es tracta de fruita negra i roja, taronja sanguina, pruna, herba medicinal o regalèssia.

Els descriptors s’han pogut obtenir a partir del tast d’una vuitantena de vins de set regions elaboradores del món, del qual, en van sortir unes 2.500 dades. “Tenim molta informació i ara el camí està en donar-los un acompanyament i deixar un llegat per al futur que permeti conèixer o definir millor la varietat”, apuntava Joan Ignasi Domènech. De fet, feia una petició a l’INCAVI o administració pública perquè tota aquesta feina pugui “esdevenir un bon llegat pel futur de qui treballa amb algun tipus de garnatxa”.

Precisament, des de l’entitat pública del vi són conscients del valor que tenen tots aquests estudis i dades obtingudes que poden aportar una “informació molt important sobre la garnatxa mediterrània“, deia Xoán Elorduy. Per això, insistia, “hem de fer el possible per fer-ne la màxima difusió i donar-li tota la visibilitat possible”.

Des de INCAVI, la definició de descriptors és només un dels projectes que hi dediquen, a part d’altres estudis sobre vinificació o treballs de selecció clonal (amb garnatxa blanca i negra) i masal (amb garnatxa peluda). “N’estudiem el comportament en vinyes velles, les més antigues que hem trobat al territori català, sobretot concentrat en Terra Alta, Priorat i Montsant”, deia Elorduy. De fet, entre algunes de les conclusions generals a les quals han arribat fins ara, hi ha per exemple que la garnatxa blanca es comportaria millor que la negre davant la sequera; i que és una varietat molt plàstica, ja que resisteix i s’adapta molt bé en diversos territoris.

Després de les introduccions més teòriques, Sarah Jane Evans MW i el sommelier Ferran Centelles han conduït un tast per diversos vins elaborats majoritàriament amb la varietat garnatxa, un de blanc i cinc de negres. “Sis exemples excel·lents de com es treballa la garnatxa”, comentava la MW. Els vins que s’han compartit, han estat, en aquest ordre:

  1. Finca la Terrenal 2017, d’Edetària (DO Terra Alta), “un vi amb frescor i textura, molt gastronòmic. Un vi amb molta flor, complexitat elevada”, dirà la MW
  2. Clos Figueras Negre 2016 (DOQ Priorat), la “mineralitat en potència”, dirà Centelles; “expressió àmplia de la varietat, que pot capturar entorn. “és una garnatxa que et transporta al Priorat”.
  3. Cíclic 2018, Lagravera. “Un vi que cuinem ‘a foc lent'”, dirà Pilar Salillas, enòloga del projecte. “I com a resultat, és un vi més fresc, menys alcohòlic…”. “Un estil diferent”, afegia la MW.
  4. Microvins 2018 de La Vinyeta. “un vi més complex, suau i molt expressiu del territori empordanès. Una garnatxa de bouquet“, apuntava Ferran Centelles en la presentació del vi.
  5. Turó de les Abelles 2017. Un vi “fresc, amb molt de camí per evolucionar, que genera bonrollisme, amb una presència de fruita brillant”, apuntava el sommelier català.
  6. Teixar 2017, de Vinyes Domènech. “Un dels vins de Finca de Catalunya, fet amb garnatxa peluda, un dels vins més representatius de la varietat”, deia Centelles.

“La garnatxa és una varietat molt intel·ligent”, insistia el sommelier Ferran Centelles; “una varietat fascinant que sempre que la tastes et dona plaer“, ha apuntat la Master of Wine.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa