La Junta Rectora del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Costers del Segre té nou president. Isidre Ribalta, gerent del celler Carviresa, de Tàrrega, ha pres el relleu de Tomàs Cusiné quan es compleixen dos anys del seu segon mandat, tal com es va acordar després de les últimes eleccions. Es tracta d’una transició tranquil·la i, de fet, Cusiné continuarà a la Junta Rectora. Deixa enrere sis anys d’un període de creixement de Costers del Segre, que ara es vol continuar amb Ribalta.
Segons fonts del Consell, el nou president s’ha posat com a objectius “donar més coneixença i notorietat de la DO Costers del Segre, primer a casa, però amb especial força a la resta del país i el món”. I també vol concentrar esforços a “mantenir la cohesió entre els membres de la denominació en aquests dies complicats”, en referència a la pressió per al sector que representa les amenaces aranzelàries de Donald Trump.

Nascut a Tàrrega el 1979 i graduat com a Enginyer Tècnic Agrícola per la Universitat de Lleida, des de l’any 2002 Ribalta gestiona explotacions agràries de la família. El 2015 va ser el salt al sector del vi arran del canvi de gerència a Carviresa, una firma de la qual també participa la família. Va assumir-ne la direcció i es va posar al capdavant de la modernització del projecte, amb millores en processos productius, una estratègia d’expansió amb nous productes, un rellançament del màrqueting i dues botigues a Tàrrega i Barcelona.
El balanç de Tomàs Cusiné
Ribalta agafa les regnes de la DO en un moment dolç, després que durant els sis anys de mandat de Tomàs Cusiné s’hagin incrementat les campanyes de promoció i s’hagin consolidat els vins Costers del Segre com “la segona denominació catalana amb major valor monetari per ampolla, segons els estudis de mercat”. Entre altres coses, s’ha implementat també el nou plec de condicions de la DO i s’ha apostat molt pel reforç de la identitat territorial i el sentiment de pertinença a la DO.
En aquest sentit, unndels projectes destacats d’aquesta etapa ha estat la consolidació de la recuperació de la varietat de raïm negre anomenat trobat. Ara ja se n’ha fet diverses veremes de vinificacions experimentals en una desena de cellers. La recerca que s’està fent per arribar a la millor manera d’elaborar vi amb aquesta varietat ha de portar a trobar un producte que “identifiqui Lleida a la copa” de manera inconfusible.
