Gramona Gessamí

!–akiadsense–>

La Endometriosis és una malaltia que pateixen el 10% de dones en edat fèrtil – al voltant de 2 milions a Espanya i 176 milions a tot el món-, i provoca un gran patiment físic i emocional a les seves pacients. El seu diagnòstic és difícil i tardà –una pacient tarda entre 5 i 10 anys a tenir un diagnòstic- i no existeix cura. Entre els símptomes, el dolor crònic, la fatiga i la dificultat per aconseguir un embaràs són els més comuns. “El problema de la Endometriosis és que no es diagnostica degudament, i es culpabilitza a les pròpies pacients del seu dolor i fatiga” comenta el Dr Francisco Carmona, Director del Departament de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i de la unitat d’investigació sobre Endometriosis del mateix hospital.

Des del sector privat, són varies les empreses que han començat a mobilitzar-se i contribuir mitjançant fons per a la investigació d’aquesta malaltia. Una campanya de visualització i recaptació de fons que s’està duent a terme per la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i que lideren el Dr Francisco Carmona i Glòria Vallès, fundadora de Wine Style Travel i una de les dones afectades d’Endometriosis.

En el sector vinícola, Gramona és el primer celler que fa la seva contribució mitjançant la donació de 1000 ampolles de Gessamí. L’objectiu principal és el de recaptar fons per investigar com la Microbiota uterina i vaginal afecten al desenvolupament de la patologia i veure així si és possible trobar-ne una cura. “A través d’aquesta campanya pretenem visibilitzar una malaltia tan estesa però encara no tractada des de la sanitat pública, alhora que atraure d’altres cellers per tal que se sumin a la causa mitjançant donatius“>”, explica Xavier Gramona.

La càrrega econòmica per a la societat provocada per la Endometriosis s’ha estimat recentment en gairebé 10.000€ per dona i any. Una problemàtica que aquest mes de març s’evidencia gràcies a la EndoMarch 2019, una marxa que tindrà lloc a Barcelona aquest dissabte 30 de març a les 10.30h i que anirà des de la plaça de la Mercè fins a la plaça de la Catedral per tal de donar veu a aquesta patologia.

Gràcies al suport del sector privat es podrà avançar en la investigació i aconseguir també el suport social que les pacients necessiten per poder viure la seva vida amb la major normalitat i qualitat possibles. “Una dona hauria de poder tenir una vida normal durant el període d’ovulació i durant la menstruació. Si la seva qualitat de vida es veu afectada, és necessària una atenció mèdica. Necessitem que els centres d’atenció primària i els hospitals puguin diagnosticar bé la Endometriosis per poder donar a les pacients un bon enfoc al tractament de la seva malaltia“>”, assegura el Dr. Carmona.

La investigació sobre les causes i els tractaments per a la Endometriosis és prioritària, així com l’educació de metges en el sector públic i privat i de la pròpia societat per tal que les dones no hagin de patir la soledat davant la malaltia, a més a més dels seus símptomes ja de per sí molt dolorosos. “Aquesta és una malaltia que pateixen les dones, però que afecta també a parelles, famílies, familiars i a nivell social“>”, diu el Dr. Carmona.

Segons Glòria Vallès, “La Endometriosis pot arribar a dominar la vida si no tens accés a un bon equip mèdic que et doni respostes i solucions per millorar la teva qualitat de vida“>”. I afegeix que “el més difícil de la malaltia no és patir-la, sinó tardar tants anys per aconseguir un diagnòstic adequat, i una vegada el tens, saber que no existeix cura perquè falten mitjans econòmics per poder investigar-la“>”.

Paral·lelament, s’ha creat una campanya a través de la plataforma Mi Grano de Arena per tal que qualsevol persona pugui donar suport mitjançant donatius a partir de 10€ per a la investigació. migranodearena.com

Una malaltia amb conseqüències econòmiques per a la societat

La càrrega econòmica per a la societat provocada per aquesta malaltia s’ha estimat recentment en gairebé 10.000€ per dona i any. Al nostre país (calculant una prevalença de només el 10% de les dones en edat fèrtil) aquest cost rondaria els deu mil milions d’euros.

S’entén fàcilment aquest cost si es té en compte que es calcula que una pacient afectada d’endometriosis perd, de mitjana, unes 11 hores de feina a la setmana.

No existeix un tractament totalment consensuat per a tots els casos d’endometriosis. Les teràpies aplicades a les pacients que pateixen aquesta patologia van encaminades al tractament del dolor, el tractament de l’esterilitat associada i a evitar l’extirpació radical de l’aparell reproductor femení. L’estratègia més adequada és disposar d’una Unitat de Endometriosis, com les que s’han creat a l’Hospital Clínic, on especialistes de diverses àrees tracten casos de forma multidisciplinari.

El diagnòstic d’endometriosis resulta difícil per la gran variabilitat de presentació dels símptomes, la qual cosa, en moltes ocasions, representa un endarreriment d’anys entre l’inici d’aquests i el diagnòstic. Es calcula que a Espanya aquest endarreriment diagnòstic és superior als 8 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa