VadeVi
González Byass recupera vinyes velles al cor d’Espiells
  • CA

El projecte Àngel de Viñas de González Byass recuperarà dues parcel·les singulars a la zona d’Espiells, a l’Alt Penedès. La iniciativa neix de la mà de la marca i la seva Fundació en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid i té per objectiu recuperar i tenir cura de vinyes velles d’arreu del territori vitivinícola de l’Estat.

Sigui com sigui, i en aquest cas concret, l’actuació pretén recuperar i conservar dues vinyes de xarel·lo i macabeu localitzades a Espiells, zona vitivinícola històrica de l’Alt Penedès. Amb 40 i 50 anys de vida, respectivament, se situen en un petit enclavament rural amb molta riquesa natural i vitícola.

Totes dues parcel·les, fins ara treballades per diverses generacions d’una família de viticultors vinculada durant anys a Vilarnau i procedents d’Espiells, seran les protagonistes de la segona acció d’aquest pla.

La primera parcel·la, de la varietat xarel.lo, compta amb una extensió de 1,2 hectàrees. Des del 2019, Oriol Roig, integrant d’una família de viticultors vinculada a Vilarnau, té cura aquesta vinya de 40 anys d’antiguitat dividida en dues parcel·les. Una es troba a la part superior del vessant i es va empeltar manualment el 1982; l’altra, a la part inferior, va ser empeltada el 1984.

La segona vinya, de la varietat macabeu i amb 0,4 hectàrees, es va plantar el 1972 per l’avi d’en Roig. Mig segle després, compta amb uns ceps d’aquesta varietat que segueixen un marc propi de l’època de 13 per 5 pams, amb un terra franc-argilós amb molt bon drenatge. La vinya conserva peu rupestre (Rupestris du Lot), molt emprat després de la plaga de la fil·loxera i avui força en desús a la regió del Penedès.

El sòl i els ceps d’aquestes dues parcel·les acolliran les tasques dels professionals de González Byass per cuidar el patrimoni natural de l’indret. Així, en els primers compassos del 2022, comença el segon capítol d’”Àngel de Viñas”, un projecte que va començar l’agost del 2021 amb la recuperació d’una vinya de 74 anys de la Denominació d’Origen Rueda, ubicat a Madrigal de les Altes Torres (Àvila).

Sobre ‘Ángel de Viñas’

Emmarcat en el pla sostenible de González Byass “5+5 Cuidant el Planeta”, Ángel de Viñas treballa per recuperar i conservar les vinyes velles de l’Estat creant un ecosistema global i cooperatiu que agrupi tècnics, divulgadors, historiadors i universitats.

Creat juntament amb la seva Fundació i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid, la iniciativa obre una finestra cap al passat que permet caminar en la direcció que fixa l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 15 sobre “Vida d’ecosistemes terrestres”. 

Per aconseguir el seu objectiu, el projecte integrarà, anualment, tres vinyes singulars que González Byass adquirirà el compromís de preservar la seva existència, mantenir la seva explotació i donar suport a la seva divulgació. Les vinyes seleccionades comptaran, durant un mínim de tres anys, amb una protecció econòmica que garanteixi la continuïtat del pla, que podrà consistir en la compra del raïm, el vi o el suport a les tasques necessàries per a la seva conservació.

“Ángel de Viñas” és, segons la companyia, un nou exemple del seu compromís per la cura i la protecció del sòl i les vinyes, una filosofia que guia el seu dia a dia als llocs on es troba i que ara amplia al resta de la geografia vitivinícola de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa