El sector vitivinícola no està passant pel seu millor moment, sobretot per les empreses que treballen amb grans volums. Primer va ser Freixenet a Catalunya i ara González Byass s’ha sumat als acomiadaments massius. Sembla que els nous temps exigeixen a les companyies “reestructuracions” i totes passen per la reducció de la plantilla. Tot i que González Byass ha arribat a un acord amb els seus treballadors que la mateixa empresa a titllat “d’èxit”, la realitat és que la caiguda del consum, així com el canvi de tendències estan jugant una mala passada a les empreses que un dia van apostar per fer milions d’ampolles, que actualment, els costa vendre.
González Byass ha conclòs el procés de negociació iniciat a principis d’octubre amb els seus treballadors en el marc del pla de reestructuració de dues de les seves societats a Espanya: González Byass Serveis Corporatius i González Byass Distribució. En una primera instància, l’empresa va publicar que acomiadaria a 24 teballadors, 19 a Jerez i 5 a Madrid. Aquesta era una mesura que afectava de ple a la plantilla de Tío Pepe, el seu celler més potent a la regió vitivinícola de Jerez. Vilarnau -celler català propietat de González Byass- se salvava de les sortides.Després de diverses setmanes de diàleg, però, s’han assolit acords que se suposa que inclouen millores beneficioses per a la plantilla, com la reducció del nombre d’afectats per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) i la priorització de la voluntarietat com a criteri de selecció. En altres paraules, de moment la companyia vitivinícola permetrà als treballadors abandonar l’empresa de manera voluntària. Segons l’empresa, aquestes mesures s’emmarquen dins les noves línies del seu Pla Estratègic i garanteixen que l’impacte del procés sigui el menor possible.

Entre els principals motius que han portat a aquesta decisió hi ha la prolongada caiguda del consum de vi a Espanya, la crisi del brandi a Filipines -un dels mercats exteriors més importants per a la companyia-, l’encariment dels tipus d’interès i els efectes negatius dels aranzels internacionals sobre les seves exportacions. A aquests factors s’hi suma l’augment de la competència, les alteracions a les cadenes globals de distribució i el cost creixent del finançament, que segons fonts sindicals ha situat el ràtio de deute/Ebitda del grup en 7,5 vegades. En definitiva, factors clau que han afectat directament a la matriu del celler Vilarnau, que ara repassa atentament els seus comptes per veure si no caldran més reestructuracions. Tot i això, la direcció del grup s’ha mostrat contenta amb la decisió que han pres, ja que han remarcat que el resultat és fruit d’un “procés de diàleg constructiu” amb la representació legal dels treballadors, en el qual ambdues parts han demostrat voluntat d’arribar a solucions equilibrades. L’objectiu compartit ha estat aplicar mesures responsables que aportessin certesa i estabilitat a les persones afectades. Els sindicats, en canvi, s’han mantingut en silenci davant d’aquestes declaracions.
Fundada el 1835 a Jerez de la Frontera (Cadis), González Byass és una empresa familiar amb gairebé dos segles d’història i una presència consolidada en més de 100 països. El seu portafolis inclou 38 marques, entre les quals destaquen Tío Pepe (DO Jerez), Vilarnau (DO Cava), Beronia (DOCa Rioja i DO Rueda) o Viñas del Vero (DO Somontano). També compta amb espirituosos com el whisky Nomad, la ginebra The London Nº 1 o el brandi Lepanto, així com la històrica Casa Pedro Domecq.
