VadeVi
Gramona celebra el seu centenari en un emotiu acte al Palau de la Música
  • CA

El Happy Birthday To You, la popular cançó de felicitació adaptada per l’ocasió i interpretada pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, ha iniciat l’acte de celebració del centenari del celler Gramona.

En un Palau ple de gom a gom, la família Gramona ha concebut un acte de celebració del seu centenari molt emotiu, en un format on els parlaments dels diferents membres de la família i convidats especials s’han anat combinant amb interpretacions del Cor de Cambra especialment triades com a colofó de les diferents intervencions.

El Palau de la Música estava ple de gom a gom | Gramona

La interpretació del Cant de la Senyera per part del Cor de Cambra del Palau, ha donat pas a les paraules de benvinguda que els cosins i representants de la cinquena generació de la família, Xavier i Jaume Gramona han adreçat a tots els assistents.

A continuació el seus fills i també cosins, Leo i Roc Gramona, que constitueixen la sisena generació de la família i els darrers en incorporar-se al projecte, han estat el encarregats d’explicar la gènesi de la família, que representa el període comprès entre el 1881 i el 1921, any en que es produeix el primer vi escumós amb la marca Gramona. Són els anys en que es produeix la unió de les famílies Batlle, propietària del celler Batlle i de la família Gramona, propietària del celler del carrer Indústria, 36 de Sant Sadurní d’Anoia amb el casament dels seus fills Pilar Batlle i Bartomeu Gramona l’any 1913.

La interpretació de la cançó El Xiquets de Valls del mestre Anselm Clavé i La Sardana de l’abril del mestre Lluís M. Millet han servit per posar banda sonora a aquesta etapa de la família.

La Família Gramona, acompanyada de les principals autoritats presents a l’acte

En Xavier Gramona ha explicat la següent etapa històrica de la família marcada per un fet històric que els va canviar totalment la visió empresarial. L’any 1945, en acabar-se la segona guerra mundial, el món volia celebrar la victòria dels aliats però els països que van participar a la guerra, en especial a França, no tenien prou estoc de champagne per servir, la qual cosa va fer que, tal i com va passar en època de la fil·loxera, els països aliats miressin cap al Penedès per proveir-se de vins escumosos.

A la família Gramona, d’estoc no els en faltava donades les circumstàncies que havien viscut en el darrers anys, d’una banda la guerra civil espanyola i per altra la segona guerra mundial. Els escumosos que reposaven a les seves caves en aquells moments tenien més de 10 anys de criança. Així es va crear el concepte de III Lustros, una de les seves icòniques i que avui encara forma part del port-foli de vins escumosos de la família. Tanmateix van passar de veure els vins escumosos, com un producte “jove, fresc i afruitat” a un producte que podia tenir llargues criances.

Josep Lluís Gramona, poc abans de la seva intervenció | Gramona

Van ser els germans Josep Lluís i Bartomeu Gramona, pertanyents a la quarta generació de la família, qui van dirigir el projecte aquells anys i van posar els fonaments del que és avui el celler Gramona.

La música triada per aquesta etapa ha estat el Cor dels Peregrins de T.R. Wagner.

El darrer membre de la família en intervenir ha estat en Jaume Gramona, qui ha fet referència a l’etapa més propera de la història del celler i el seu compromís amb la biodinàmica. Durant la seva intervenció, en Jaume, ha convidat als seus pares, Josep Lluís i Dolors, a adreçar unes paraules als convidats. En Josep Lluís Gramona, de 92 anys, geni i figura en la historia dels vins escumosos penedesencs, ha fet un parlament saltant-se el guió que li havien preparat.

Els sommeliers Ferran Centelles i Pitu Roca han intervingut glossant els integrants de la cinquena i sisena generació de la família, Xavier, Jaume, Leo i Roc, i fent al·legoria als valors i a les fites que els Gramona ha fet al llarg de la seva història. 

Aquestes intervencions han estat acompanyades de les interpretacions de les cançons Ara que tinc vint anys de Joan Manuel Serrat, Imagine de John Lennon i You’ll Never Walk Alone de R. Rodgers.

Xavier Gramona ha clos l’acte amb unes paraules de comiat on ha exposat el posicionament de la família Gramona envers la situació que els vins escumosos viuen actualment al Penedès. Lamentant-se de no poder haver arribat a un acord amb el Consell Regulador del Cava mentre en formaven part, ha expressat la seva posició favorable que tots els agents implicats seguin, parlin i intentin arribar a acords que afavoreixin el territori.

Xavier i Jaume Gramona s’han fos en una abraçada | Gramona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa