
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha lliurat aquest dimecres els Premis EMAS Catalunya 2018, concedits per l’associació Club EMAS amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i que distingeixen les organitzacions que implanten voluntàriament aquest sistema de gestió ambiental europeu. L’objectiu és premiar institucions, empreses i entitats responsables i compromeses amb l’estalvi energètic, l’eficiència i la sostenibilitat ambiental. Així, els premis volen ser un estímul per a la millora del sistema; una oportunitat per a la innovació, tant en la gestió com en la comunicació; i un reconeixement a les accions dutes en el marc de la gestió ambiental de les organitzacions EMAS.
L’EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) és una eina de gestió mediambiental per a empreses i altres organitzacions, d’aplicació voluntària i que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest és auditat de forma externa i a Catalunya el registre l’emet, en nom de la Unió Europea, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat. En la 8a edició, els Premis s’han atorgat en 4 categories. En la de millor declaració ambiental, el guardó ha estat pel celler familiar Gramona, per la “bona i innovadora representació del impacte ambiental per unitats d’impacte i la bona representació gràfica dels indicadors”. En aquesta categoria, s’ha atorgat un accèssit a B. Braun, companyia del sector mèdic i farmacèutic, per la “bona descripció dels processos productius i dels seus aspectes ambientals i la introducció del concepte de cicle de vida i representació de forma gràfica”.
!--akiadsense-->
Artadi ha destacat “la quantitat i la diversitat” dels candidats i ha agraït “l’activitat i el compromís” de les empreses que han fet un pas endavant per obtenir el certificat EMAS, un sistema voluntari que reconeix els que volen anar més enllà del que exigeix la llei: “Aquest és el millor exemple del país que volem, un país que es dirigeix cap a l’excel·lència ambiental”, ha afirmat. En aquest sentit, la consellera ha destacat que, si Catalunya fos un estat, ocuparia el cinquè lloc en el rànquing de la Unió Europea en nombre d’empreses amb registres EMAS, una xifra que “és el reflex de la densitat i l’empenta del teixit empresarial que és la gran força del país, que enforteix el compromís col·lectiu per garantir el futur i el benestar mediambiental a Catalunya”. Artadi també ha remarcat la importància de la col·laboració público-privada, que té com a valor “trobar solucions i repensar problemes extremadament complexos”. Per això, el Govern dona suport a empreses que implementen estratègies de gestió mediambiental. Finalment, ha volgut cloure l’acte amb un record cap el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a qui ha citat: “Tenim el nostre planeta no com a hereus de les generacions passades, sinó com a préstec de les generacions futures”.
En millor acció d’implicació amb les parts interessades, el Centre Tecnològic Leitat s’ha emportat la distinció amb el projecte LLENÇA’T A NO LLENÇAR! L’objectiu principal de l’acció ha estat sensibilitzar i implicar el personal en la prevenció i reutilització de residus. D’altra banda, el guardó a la millora del comportament ambiental ha estat per al Cementiri Roques Blanques, a El Papiol, del Grup Altima, per la seva innovació amb activitats de promoció de la biodiversitat.