El projecte europeu Green Vineyards, que forma part del programa Erasmus+ de la Comissió Europea, s’ha marcat com a objectiu preparar el sector vitivinícola per al canvi climàtic. Amb un pressupost de poc més de 200.000€ i una duració de 30 mesos, aquesta col·laboració entre diverses institucions del continent vol augmentar el coneixement i les tècniques disponibles per superar aquest repte, el més gros a què s’enfronten la vinya i el vi.
“L’amenaça més gran” per al sector
La Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) va acollir la presentació d’aquest projecte a l’estat espanyol el passat mes de setembre. El coordinador és Daniel Burgos, director de l’Institut de Recerca, Innovació i Tecnologies Educatives de la mateixa universitat. El consorci, però, està format per un equip multidisciplinari de sis membres que vénen, a més de l’estat espanyol, d’Alemanya, Itàlia, França i Macedònia del Nord.

El seu objectiu és treballar en el medi ambient, la digitalització i el sector agroalimentari, tres de les prioritats de la Comissió Europea per al període 2021-2027. El canvi climàtic, recordava el mateix Burgos, és “l’amenaça més gran a què ens enfrontem”, i el seu impacte al camp ja és “devastador”.
Preparar els treballadors per a les feines del futur
Per aconseguir una societat “justa i sostenible” i que tingui una economia “moderna, eficient en els recursos i competitiva”, cal una força de treball adient, i és per això, va explicar, que és “essencial” formar treballadors amb “les habilitats inherents a les feines verdes”. Com afirmen Green Vineyards a la seva pàgina web, doncs, cal “preparar la força de treball” perquè puguin accedir a aquests llocs de treball i, alhora, assegurar que les indústries “no s’enfrontin a l’escassedat de treballadors adequadament qualificats”.

És per això que Green Vineyards és un projecte important on, a més de la UNIR, també participen l’Institut Francés de la Vinya i el Vi, el Centre per al Desenvolupament Agrícola i Rural d’Itàlia, l’Institut per a la Recerca en Medi Ambient, Enginyeria Civil i Energia de Macedònia del Nord, la Federació Espanyola del Vi i, finalment, la Fundació Llac Constança, d’Alemanya.
Una enquesta ‘online’ per detectar necessitats
“Les competències mediambientals són essencials per a la força de treball dels cellers i la societat que els envolta”, apunten des del consorci, i volen treballar per millorar-ne l’accés. És per això que han dissenyat una enquesta dirigida a les empreses per tal d’identificar les competències més necessàries i quins buits de coneixement hi ha. Està disponible en sis idiomes i vol posar en marxa el projecte amb l’ajut del sector.