VadeVi
La viticultura de muntanya cerca solucions davant del canvi climàtic
  • CA

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) s’incorporarà a la Direcció i el Comitè Científic del CERVIM, una entitat internacional que dóna suport a la viticultura heroica i de muntanya i que cerca solucions als reptes del canvi climàtic. La directora de l’INCAVI, Alba Balcells, i diversos tècnics de l’institut han participat com a jurat al Concurs Mundials de Vins Extrems del CERVIM, que s’ha celebrat a la Vall d’Aosta (Itàlia) i que premia vins procedents d’aquest tipus de conreu.

Un gran projecte europeu

El Centre d’Investigació, Estudis, Protecció, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM) està format per institucions públiques, centres de recerca, consells reguladors de DO i cellers de tota Europa que volen estudiar i difondre tècniques i solucions pràctiques pel conreu de la vinya i l’elaboració del vi en condicions extremes. El seu Concurs Mundial premia vins elaborats a aquestes zones i és un punt de trobada per compartir experiències i projectes internacionals sobre la viticultura herica i de muntanya, una possible resposta al repte del canvi climàtic.

Al nostre país, aquest tipus de conreu i el manteniment de vinyes i cellers als territoris on es practica no només assegura la sostenibilitat ambiental sinó també la social i econòmica. En aquest sentit, la participació al concurs permet compartir experiències i línies de recerca entre diverses institucions europees que volen trobar noves solucions pels viticultors i cellerers d’aquests territoris afectats pel canvi climàtic.

Alba Balcells amb Roberto Gaudio i Manuel Capote, representants de CERVIM | INCAVI
Alba Balcells amb Roberto Gaudio i Manuel Capote, representants de CERVIM | INCAVI

Catalunya s’incorpora al CERVIM

És en aquest marc que s’ha consolidat l’aliança entre l’INCAVI i el CERVIM amb la propera incorporació del primer al Comitè de Direcció i el Comitè Científic del segon, en una col·laboració internacional que farà que Catalunya sigui un membre actiu i promogui polítiques públiques i projectes compartits amb altres regions europees. La seva directora general, Alba Balcells, ha afirmat des de la Vall d’Aosta que els “vins heroics o de viticultura extrema són un tresor a difondre” i que cal que els consumidors coneguin i valorin “l’esforç i el sacrifici” que calen per produïr-los. És per això, ha explicat, que cal que Catalunya sigui present en aquests espais internacionals.

Un conreu estudiat intensament

A dia d’avui Catalunya té més de 6.000 hectàrees de vinyes heroiques i de muntanya, un tipus de viticultura que té lloc a altituds superiors als 500 metres per sobre el nivell del mar i en terrenys amb desnivells que superen el 30%. L’INCAVI té diverses línies de treball destinades a aquestes elaboracions i vinyes singulars.

Una d’elles és la recuperació de varietats en àrees de muntanya i el seu manteniment i estudi, com ara la plantació d’una col·lecció de varietats a Sort, al Prepirineu, amb el Celler Batlliu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Una altra, la plantació de varietats recuperades en àrees d’alta muntanya a Llívia, amb el celler Llivins. També cal destacar el seguiment de varietats ancestrals en condicions de muntanya que es duu a terme a Talarn juntament amb Família Torres i la DO Catalunya. A més, també s’està desenvolupant una línia de treball de millora de tècniques agronòmiques en zones de muntanya, amb projectes com el que es duu a terme al Priorat i que analitza el comportament de diverses varietats en conreus de forta pendent.

Més notícies
Reconeixement internacional a la viticultura heròica de la DOQ Priorat
Comparteix
Can Ràfols dels Caus i Mas Candí s’alien en un projecte de viticultura heroica al Garraf
Comparteix
Durant 10 anys aquests dos cellers del Penedès compraran tota la producció de la finca Montombra i cadascú elaborarà el seu vi, en un gest per protegir aquest llegat singular
Experts en viticultura de muntanya i heroica es reuneixen a Barcelona
Comparteix
Serà divendres, 15 de març, a partir de les 10:30h, a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Vinyes de Casus Belli a Ordino, Andorra | Rafa Gimena
La vinya de l’alta muntanya del Pirineu mira cap a la Borgonya i Alsàcia
Comparteix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa